U zkoušek podváděli s moderní technikou, půjdou za to do vězení

Peking - Osm rodičů a učitelů skončilo v Číně za mřížemi, protože pomáhali dětem s podváděním při přijímacích zkouškách na vysokou školu. Během testů využívali uchazeči nejmodernější technické vybavení, díky kterému si měli vylepšit své skóre. Čínský soud to kvalifikoval jako porušení státního tajemství, a udělil proto tresty od 6 měsíců do tří let vězení.

Tři skupinky lidí podle BBC podváděly při přijímacích zkouškách na vysokou školu v Číně. Někteří z obviněných byli dokonce místními úředníky. Z podvádění byla obviněna i učitelka, která měla během probíhající zkoušky rodičům odeslat fax s otázkami z přijímacího testu.

Rodiče pak díky nejmodernějšímu technickému vybavení odeslali svým ratolestem odpovědi. Děti seděly v tu dobu v hale, kde probíhalo přijímací řízení. Rodiče jim pomocí mobilů poslali do miniaturních sluchátek výsledky testů.

Miniaturní skener, mobil a sluchátka - nezbytná výbava k přijímačkám

Další z odsouzených podplatil studenta, který skládal stejné zkoušky jako jeho syn, aby mu miniaturním skenerem ofotil zadání a poslal mu je. Celkem devět učitelů pak otcovi pomáhalo otázky správně zodpovědět. Muž následně výsledky odeslal zpět chlapcům do haly.

V třetím případě pak figuruje učitelka, která si vzala stovky dolarů za to, že dala správné znění odpovědí studentům. Ti nicméně této výhody nevyužili, neboť jejich technické vybavení při zkoušce selhalo.

Podvody u zkoušek policie odhalila, když zaznamenala pokusy o přenos odpovědí z mobilu do rádií. Jeden z otců se u soudu bránil tím, že tak chtěl jen synovi zajistit nadějnou budoucnost.