Severní Korea prý odpálí raketu již v sobotu

Soul - Severní Korea odpálí svou raketu dlouhého doletu již pravděpodobně v sobotu, pokud bude dobré počasí. Řekl to jihokorejský prezident Lee Myung-bak s tím, že KLDR musí počítat se silnou odpovědí Západu. Sobotní termín potvrzují i americké výzvědné služby. KLDR v této souvislosti informuje o plánovaném vypuštění komunikační družice do vesmíru, ale všeobecně je chystaný start považován za zkoušku rakety dlouhého doletu Tepodong-2.

„Myslím, že je už téměř naprosto jisté, že Severní Korea raketu odpálí,“ řekl dnes jihokorejský prezident skupince novinářů na summitu G20 v Londýně. Zopakoval též, že odpálení rakety znamená provokativní porušení rezoluce OSN. Právě Jižní Korea a Japonsko proto naléhají na OSN, aby v případě odpálení rakety uvalila na KLDR sankce.

Několik diplomatů Rady bezpečnosti OSN, kteří si nepřáli být jmenováni,
ovšem uvedlo, že o nových sankcích se neuvažuje. I kdyby byly přijaty, s největší pravděpodobností by je zablokovala Čína, která patří mezi
nejbližší spojence severokorejského režimu. Ve hře by podle nich mohlo být projednání rezoluce o zpřísnění už existujících sankcí.

Analytici se domnívají, že případný úspěšný start rakety naopak pomůže severokorejskému vůdci Kim Čong-ilovi získat ústupky při vyjednávání se světovými velmocemi. Test rakety by také podpořil jedno z mála odvětví zbídačené severokorejské ekonomiky, které ještě dokáže prodávat do zahraničí - zbrojní průmysl.

Japonsko se obává pádu rakety na své území

Japonská armáda už minulý týden rozmístila protirakety. Chce je použít v případě nehody, aby zabránila dopadu úlomků střely na své území. „Raketa přeletí nad japonským územím. Máme jiné obavy než ostatní země. Raketa nás ohrožuje přímo,“ vysvětluje opatření Takeo Kawamura, tajemník japonské vlády.

Ospalé oblasti severního Japonska se tak nyní chystají na nejhorší scénáře, které by mohly nastat v případě, že raketa selže. Pokud vše půjde podle předem oznámeného plánu, pak si jí v Japonsku nikdo nevšimne, protože první dva nosné stupně spadnou do moře východně a západně od Japonska. Ale mnozí Japonci jsou nervózní, že by chybné odpálení mohlo na jejich zemi poslat části rakety nebo dokonce „celou tu věc“.

USA jsou otevřené dvoustranným jednáním s KLDR

Americký zmocněnec pro rozhovory o severokorejském jaderném programu Stephen Bosworth dnes uvedl, že Spojené státy jsou dvoustranným jednáním se Severní Koreou stále otevřené. Washington zároveň vyzval komunistický režim, aby se vrátil k jednacímu stolu a upustil od odpálení rakety s komunikační družicí.