Sarkozy a Obama hovořili o Rusku, Íránu, Koreji a Guantánamu

Štrasburk - Americký prezident Barack Obama dnes pokračuje na své cestě Evropou. Dopoledne přiletěl do Štrasburku, kde se setkal se svým francouzským protějškem Nicolasem Sarkozym. Politici se bavili o Rusku, věznici na Guantánamu nebo plánovaném vypuštění rakety v KLDR.

Spojené státy i Evropa podle obou prezidentů musí hovořit s Ruskem.   „Nepotřebujeme novou studenou válku,“ prohlásil Sarkozy. Podobně se vyslovil i Obama. Zdůraznil, že mezi USA a Moskvou existují jak oblasti společného zájmu, tak i témata, na nichž se naopak obě strany neshodují. „Myslím, že musíme poslat jasný vzkaz Rusku, že s ním chceme spolupracovat, avšak že se nemůžeme vrátit do starých kolejí,“ podotkl Obama.

Obama se poté věnoval otázce Íránu. Podle něj nesmí být povolen vývoj jaderných zbraní. „Nemůžeme mít na Blízkém východě závody v jaderném zbrojení,“ uvedl.

Barack Obama:

„KLDR nemůže beztrestně ohrožovat bezpečnost jiných zemí.“

Na řadu poté přišla další hrozba, a to plánované vypuštění rakety v KLDR. Obama vyzval Pchjongjang, aby od svého plánu vypustit mezi 4. a 8. dubnem raketu ustoupil. Jinak prý mezinárodní společenství zakročí. „KLDR by se měla rozhodnout, jestli spustí tuhle akci. Budeme spolupracovat se všemi zainteresovanými partnery na mezinárodní scéně na tom, abychom podnikli přiměřené kroky, které dají Koreji jasně najevo, že nemůžou beztrestně ohrožovat bezpečnost a stabilitu ostatních zemí,“ uvedl Obama.

Před novináři dnes vystoupil také francouzský prezident Sarkozy, který naznačil vstřícnost Francie při přijetí vězňů z Guantánama. Obama nedávno nařídil do roka zařízení uzavřít. „Rozhodl jsem o uzavření Guantánama, protože si nemyslím, že by Amerika díky němu byla bezpečnější,“ poznamenal dnes Obama.

Sarkozy rozhodnutí zavřít věznici ležící na Kubě dnes uvítal a řekl, že Francie udělá symbolické gesto a přijme jednoho vězně z Guantánama.

Evropská komise dnes oznámila, že USA formálně požádaly EU, aby přijala vězně zadržované na Guantánamu. Zároveň slíbily, že poskytnou veškeré potřebné informace těm unijním zemím, které na přijetí těchto osob přistoupí.

Francouzský prezident také podpořil novou americkou strategii v Afghánistánu, v níž Obama slíbil tvrdý boj proti teroristické síti Al-Káida a také snahu o větší zapojení Pákistánu do řešení bezpečnostních problémů v regionu.