Začíná summit NATO, Obama pro svět bez jaderných zbraní

Štrasburk - K vytvoření světa bez jaderných zbraní vyzve ve svém nedělním pražském projevu americký prezident Barack Obama. Uvedl to na dnešním setkání s několika tisíci mladými Němci a Francouzi ve Štrasburku, kde začal dvoudenní summit NATO. Zdůraznil také význam přátelství a spolupráce Evropy a USA, neboť jedině společně lze čelit výzvám 21. století. Za tyto výzvy označil terorismus, změny globálního klimatu, ale i současnou ekonomickou krizi.

„I když už studená válka skončila, šíření jaderných zbraní nebo krádež jaderného materiálu může vést k vyhlazení jakéhokoli města na planetě,“ prohlásil Obama ve zcela zaplněném sále Hall Rhénus. „Tento víkend v Praze navrhnu plán, jak dosáhnout světa bez jaderných zbraní,“ dodal za potlesku přihlížejících ke svému nedělnímu projevu na pražském Hradčanském náměstí.

„Amerika nemůže čelit výzvám této doby sama, ale ani Evropa to nemůže učinit bez Ameriky. Evropa a Amerika musí společně nést toto břímě. Proto tu jsme,“ zdůraznil Obama. Mezi současné výzvy zařadil terorismus. „Al-Káida je stále hrozbou,“ konstatoval. Islámští radikálové jsou podle něj stále připraveni zaútočit, a pokud to učiní, „bude to pravděpodobně tady, v Evropě“. Zdůraznil proto význam války v Afghánistánu, kde má teroristická organizace al-Káida stále zázemí, a potřebu dalších vojáků pro její úspěšné završení.

Summit NATO Štrasburg (zdroj: ČT24)

Obama: Prezidenství má i stinné stránky 

V poměrně uvolněném tónu pak Obama nastínil i některé stinnější stránky toho, když se člověk stane jedním z nejmocnějších lidí planety. „Ztrácíte soukromí a anonymitu,“ poznamenal v reakci na dotaz, zda někdy litoval toho, že šel do boje o Bílý dům, v němž nakonec zvítězil. V uplynulých měsících, kdy bojoval o prezidentský úřad, prý nejvíce litoval odloučení od rodiny. V této souvislosti si povzdechl, že zatímco v Evropě předvolební kampaně trvají jen několik měsíců, ve Spojených státech to jsou prý v podstatě dva roky.

Přesto však je podle svých slov přesvědčen, že není nic noblesnějšího než veřejná služba. A v tomto směru je podle něj jedno, zda je člověk americkým prezidentem nebo třeba starostou či úředníkem.

V koncertním sále v centru Štrasburku se shromáždilo podle odhadů organizátorů až 4000 převážně mladých lidí z Francie, Německa a USA. Mladé generaci byl také hlavně určen Obamův projev, po němž prezident asi 20 minut odpovídal na otázky publika. „Jsou to mladí lidé, kteří musí převzít vedení,“ prohlásil Barack Obama.

Obama na setkání se studenty ve Štrasburku
Zdroj: ČT24
Vydáno pod