Obama a Merkelová: NATO si musí vyjasnit svou roli

Štrasburk/Baden-Baden - Budoucí role NATO, celosvětová krize, Írán a situace v Afghánistánu byly hlavními tématy dnešní schůzky amerického prezidenta Baracka Obamy a německé kancléřky Angely Merkelové před začátkem summitu NATO v Baden-Badenu. Na společném brífinku Obama zdůraznil, že Severoatlantická aliance si musí vyjasnit svou budoucí roli. Současně varoval, aby se nesnažila řešit všechny problémy světa. To by prý mohlo vést k tomu, že by se stala ničím. Samotný summit začal vpodvečer koncertem a pracovní večeří pro představitele 28 členských států.

„Jsem tu, abych poslouchal, sdílel myšlenky,“ řekl Obama před novináři. „Pokud by se NATO stalo vším, bylo by ničím,“ dodal. Aliance si tak podle něj nyní musí stanovit, jakou roli a odpovědnost ve 21. století hodlá mít.

Merkelová a Obama prohlásili, že spolu hovořili také o celosvětové ekonomické krizi, Íránu nebo o situaci v Afghánistánu. V souvislosti s vývojem v této zemi Obama zdůraznil potřebu spolupracovat se sousedním Pákistánem. „Neznamená to ovšem aktivity jednotek NATO v Pákistánu,“ podtrhl šéf Bílého domu. Cílem americké strategie je, aby v Pákistánu nenacházeli útočiště islámští teroristé z mezinárodní sítě al-Káida a povstalci z bývalého afghánského vládního hnutí Taliban. „Nemůžeme být v Afghánistánu efektivní, pokud nebudou problémy na druhé straně hranice vyřešeny,“ poznamenal Obama.

Kancléřka Obamovu vojenskou strategii v Afghánistánu podpořila, nevyjádřila se ale k tomu, zda její země vyslyší volání USA po navýšení jednotek. „V Afghánistánu neseme velkou zodpovědnost,“ uvedla pouze a zmínila potřebu výcviku afghánských jednotek.

NATO generálního tajemníka zatím nevybralo

Merkelová po setkání s Obamou vyjádřila přesvědčení, že aliance bude již dnes na večeři státníků v Baden-Badenu schopna vybrat nového šéfa NATO. To se ale nakonec nepodařilo a jednání budou pokračovat v sobotu. Turecko má výhrady k největšímu favoritovi, dánskému premiérovi Andersovi Foghovi Rasmussenovi - především proto, že výslovně neodsoudil zveřejnění karikatur proroka Mohameda v dánském tisku před několika lety.

Podle agentury Reuters jsou dalšími kandidáty norský ministr zahraničí Jonas Gahr Störe a bývalý britský ministr obrany Des Browne. Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski, označovaný za dalšího možného uchazeče, dnes oznámil, že mezi kandidáty nefiguruje.

Budoucnost a role aliance jedním z témat summitu

Právě budoucnost a role nyní 28členného bloku jsou jedním z témat dvoudenního summitu. Nová strategická koncepce NATO by měla být dokončena do příštího summitu NATO, který se uskuteční v Lisabonu. Hlavním tématem nynějšího summitu bude situace v Afghánistánu a sousedním Pákistánu; jednání o americkém protiraketovém deštníku ve Střední Evropě naopak NATO v plánu nemá, uvedla zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Demonstrace dnes klidnější, v sobotu bude hůř

Policie v německém Baden-Badenu dnes očekávala až 7000 demonstrantů proti summitu, nakonec se jich sešlo méně. Jak ale uvedla zpravodajka ČT Hana Scharffová, hlavní demonstrace se očekávají v sobotu ve Štrasburku. Tam byla po čtvrtečních potyčkách policie s odpůrci NATO situace o poznání klidnější, i když dva policisté utrpěli při dnešních střetech na okraji města lehké zranění. Do centra se dnes také pokusil dostat konvoj vozidel se stovkou aktivistů recesisticky převlečených za klauny, které policisté přiměli, aby se obrátili zpátky.

Večer byl summit v německém Baden-Badenu oficiálně zahájen koncertem a slavnostní večeří. Úvodní ceremoniál v lázeňském domě byl připraven pro 350 hlav států, premiérů a ministrů. Předehru k jednáním u slavnostní tabule obstaral houslový koncert Anne-Sophie Mutterové.