KLDR je prý připravena brzy vypustit raketu se satelitem

Pchjongjang - Demonstranti v centru jihokorejského Soulu protestovali proti tomu, že Severní Korea chce vypustit komunikační družici. KLDR oznámila, že dokončila přípravy, první možné okno ve startovním plánu ale nevyužila. Západ, Japonsko a Jižní Korea se obávají, že za vypuštěním družice je ve skutečnosti test balistické rakety dlouhého doletu.

Severní Korea dnes oznámila, že dokončila přípravy na vypuštění družice do kosmu. Start rakety by měl brzy následovat. „Satelit bude brzy vypuštěn,“ uvádí Korejská ústřední tisková kancelář (KCNA). KLDR chce podle svých slov vyslat satelit na oběžnou dráhu Země do středy. Podle některých zpráv by to mohlo být již dnes v době od 4:00 do 9:00 SELČ.

Jižní Korea, USA a další země se ale obávají, že start družice je zástěrkou pro test rakety dlouhého doletu Tepodong-2. Pchjongjang spekulace o zkoušce balistické rakety popírá. Tvrdí, že jde o mírový vesmírný program. Odpalovací zařízení se nachází na poloostrově Musudan. Ten leží v provincii Hamgjong na severovýchodě KLDR.

Vydáno pod