NATO pošle do Afghánistánu kvůli volbám další vojáky

Štrasburk - Na summitu NATO ve Štrasburku se předáci členských států dohodli, že vyšlou do Afghánistánu další alianční jednotky. Vyslyšeli tak výzvy prezidenta USA Baracka Obamy, který vybízel k větší vojenské a civilní pomoci Afghánistánu. Aliance se shodla, že kvůli nadcházejícím volbám vyšle do této středoasijské země dodatečných 3000 vojáků. Další dva tisíce vojáků by měly v zemi pomáhat s výcvikem bezpečnostních sil.

Podle mluvčího Bílého domu Roberta Gibbse, kterého citovala agentura AP, 900 vojáků bude z Británie, po 600 poskytnou Španělsko a Německo. Posílení svých jednotek přislíbily i Francie a Itálie.

Obama, pro něhož je Afghánistán jednou z hlavních zahraničně-bezpečnostních priorit, před několika dny představil novou americkou strategii pro Afghánistán. Ta počítá třeba se zvýšením počtu amerických vojáků v této středoasijské zemi o dalších 4000 vojáků, kteří budou cvičit tamní policisty, či s úsilím o větší zapojení Pákistánu a dalších zemí regionu do hledání řešení tíživé bezpečnostní situace v oblasti.

Obama dnes na tiskové konferenci ve Štrasburku doplnil, že USA se rozhodnou, zda poslat další pomoc do Pákistánu, podle toho, jak se pákistánská vláda vypořádá s teroristy z al-Káidy. „Informoval jsem spojence, že ačkoli kvůli špatným podmínkám chystáme poslat do Pákistánu víc peněz, bude tato akce záležet na tom, jak se zde vyrovnají s hrozbou terorismu,“ uvedl Obama.

Vydáno pod