Trapasy ve Štrasburku - nezdvořák Berlusconi a popleta Obama

Štrasburk - Summit NATO patří k vrcholným politickým akcím, které jsou perfektně zorganizované, i přesto se ale občas vloudí chybička. Perfektní choreografii schůzky ve Štrasburku narušil italský premiér Silvio Berlusconi, ten zmeškal focení a místo zdravice s německou kancléřkou telefonoval. Americký prezident Barack Obama si na summitu NATO odbyl své první faux pas. Na tiskové konferenci se ptal, jak se výraz řekne v rakouštině.

Silvio Berlusconi by po dnešním dnu mohl být označen za nezdvořáka summitu. Místo, aby se po příjezdu pozdravil s hostitelkou Angelou Merkelovou, telefonoval. Německá kancléřka tak na červeném koberci jen nejistě přešlapovala. Berlusconi navíc propásl i symbolické focení a pietu padlým vojákům.

Pro diplomatické faux pas našel ale italský premiér omluvu. Na telefonu prý měl tureckého premiéra Erdogana a horečně s ním vyjednával v zájmu NATO.

Obama se líbal s mužem Angely Merkelové

Americký prezident Barack Obama zase předvedl, že nikdo není dokonalý. Na tiskové konferenci se spletl tak, jak to často dělával jeho předchůdce George Bush.

"Nevím, jaký je pro to výraz v rakouštině - chytračení - však víte, když lidé sledují své zájmy a každý má svá vlastní témata, vlastní politiky," řekl Obama v reakci na dotaz novinářky z německy hovořící země, v níž říkal, že politická interakce mezi politiky v Evropě je do značné míry obdobná situaci v americkém Senátu.

Podle agentur se Obama navíc zachoval nezvykle, když se loučil s účastníky summitu. Politik se rozloučil polibkem nejen s každou dámou, ale i s mužem německé kancléřky Angely Merkelové.

Německá kancléřka čeká na italského premiéra.
Zdroj: ČT24