KLDR odpálila raketu, Japonsko svolalo Radu bezpečnosti

Pchjongjang - Severní Korea dnes odpálila raketu, která měla vynést na oběžnou dráhu komunikační satelit. Severokorejské úřady tvrdí, že satelit úspěšně dosáhl oběžné dráhy, americká armáda ale tvrdí, že se to nepodařilo. Pchjongjang start rakety avizoval v uplynulých týdnech, podle japonské, jihokorejské a americké rozvědky ale šlo o test rakety dlouhého doletu. Japonsko kvůli tomu iniciovalo mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Americký prezident Barack Obama, Evropská unie, Jižní Korea, Japonsko i OSN Severní Koreu důrazně odsoudili za porušování dosavadních rezolucí, Rusko a Čína vyzvaly ke zdrženlivosti.

Dle informací severokorejské tiskové agentury KCNA dosáhla družice oběžné dráhy ve 4:29 SELČ a nyní obíhá kolem Země. „Vědci a technici ve shodě se státním dlouhodobým plánem zkoumání vesmíru úspěšně umístili experimentální komunikační satelit Kwangmjongsong-2 na oběžnou dráhu s pomocí třístupňové nosné rakety Unha-2,“ uvádí se v prohlášení KCNA.

USA a Jižní Korea - KLDR se nepodařilo vynést satelit na oběžnou dráhu

Podle americké armády se ale nic takového nestalo. Raketa prý oběžné dráhy nedosáhla a spadla do Tichého oceánu. „První stupeň rakety spadl do Japonského moře. Zbylé stupně stejně jako samotný satelit spadly do Tichého oceánu. Na oběžné dráze nezůstal žádný objekt a žádné trosky neskončily v Japonsku,“ oznámilo severoamerické velitelství protivzdušné a kosmické obrany. Vypuštění rakety podle velitelství neohrozilo Severní Ameriku ani Havaj, takže nebylo rozhodnuto o žádné obranné akci.

Stejnou informaci poté potvrdila ještě Jižní Korea. Jihokorejský ministr obrany I Sang-hui řekl: „Všechny, tedy první, druhý i třetí stupeň rakety, spadly do moře, takže na oběžnou dráhu nic vyneseno nebylo.“

Na oběžnou dráhu se družice dostala po devíti minutách

Podle KCNA byla raketa odpálena ze základny Tonghe v provincii Hamgjong ve 4:20 hodin SELČ a družici vynesla na oběžnou dráhu za devět minut a dvě vteřiny. Družice je na eliptické oběžné dráze vzdálené v nejnižším bodě 490 a v nejvyšším 1426 kilometrů od Země. Obíhá ji za 104 minuty a nese meřící a komunikační přístroje.

Pchjongjang už v minulosti tvrdil, že vynese na oběžnou dráhu komunikační satelit, ale japonská, jihokorejská a americká rozvědka ho podezíraly, že je to jen zástěrka pro test rakety Tepodong-2 s doletem 6700 kilometrů.

Obama: Korea porušila své mezinárodní povinnosti

Spojené státy označily severokorejské odpálení rakety za provokativní čin, který USA přiměje přijmout odpovídající kroky. Prezident Barack Obama řekl, že odpálení rakety „ohrožuje severovýchodní Asii, mezinárodní mír a bezpečnost“. Obama v Praze následně vyzval Severní Koreu, aby zastavila snahy získat jadernou zbraň. „Vyzývám Severní Koreu, aby ctila své závazky, že se vzdá veškerých programů jaderného zbrojení,“ prohlásil Obama na Pražském hradě.

„Touto provokací Severní Korea porušila své mezinárodní povinnosti, odmítla jednoznačné výzvy ke zdrženlivosti a ještě více se izolovala od společenství ostatních národů. Vyzývám Severní Koreu, aby se plně podrobila rezolucím RB OSN a zdržela se dalších provokací,“ sdělil Obama.

OSN vyzvala k obnovení jednání

Japonsko, nad jehož územím raketa v noci přeletěla, a které o ní také první informovalo, proti kroku KLDR ostře protestovalo a devátou hodinu večerní dnešního času iniciovalo zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval Pchjongjang, aby se řídil dosavadními rezolucemi a aby se znovu zapojil do šestistranných jednání o svém jaderném programu. Účastníky těchto často přerušovaných rozhovorů jsou kromě obou korejských států USA, Čína, Japonsko a Rusko.

Moskva vyzvala ke zdrženlivosti a varovala před unáhlenou reakcí, která by vystupňovala napětí na Korejském poloostrově. Diplomaté v OSN uvádějí, že Spojené státy, Velká Británie, Francie a Jižní Korea ale už začaly jednat o možné rezoluci Rady bezpečnosti, která by potvrdila již existující sankce proti KLDR. Tyto sankce byly zavedeny v roce 2006 ve snaze přimět Severní Koreu, aby se vzdala svého jaderného programu a zastavila testy raket dlouhého doletu.

Vypuštění rakety zaskočilo i Čínu

Odpal severokorejské rakety podle všeho zaskočil i nejbližšího spojence Pchjongjangu Čínu. Mluvčí ministerstva zahraničí dnes uvedl, že vláda v Pekingu zaznamenala nejenom start balistické střely, ale i ostrou reakci některých zemí východní Asie. Ministerstvo apeluje na všechny zúčastněné strany, aby postupovaly s rozvahou a klidem, a spoluprací zabezpečily mír a stabilitu v regionu.

Mluvčí dodal, že Peking bude pro dosažení tohoto cíle hrát konstruktivní roli. Pekingská vláda si nepřeje nestabilitu nebo vojenský konflikt na svých hranicích. Navíc podle expertů Čína dává přednost sousedovi s nevypočitatelným komunistickým režimem před například sjednoceným korejským poloostrovem, který by mohl být spojencem Spojených států.

Podle prvních znamení ale vojenský konflikt v oblasti nehrozí. Podobná situace nastala několikrát již v minulosti, ale kromě ostré rétoriky k vážnějším důsledkům nevedla. Teď je třeba počkat, k jakým závěrům dojde zasedání Rady bezpečnosti a jak na ně Severní Korea zareaguje.