Zemětřesení v Itálii: Už 150 mrtvých, z toho jedna Češka

Řím - Nejméně 150 mrtvých a 1500 zraněných si vyžádalo dnešní zemětřesení ve střední Itálii. Mezi oběťmi je podle italského premiéra Silvia Berlusconiho i jedna česká studentka. České ministerstvo zahraničí tuto informaci zatím nepotvrdilo. Otřesy o síle 6,3 stupně Richterovy škály zničily tisíce budov a připravily o přístřeší až 70 tisíc lidí. Desítky lidí se stále pohřešují. V postižené oblasti se zcela zhroutila telefonní síť. Nejvíce zasažené jsou kraj Abruzzy a město Aquila. Berlusconi vyhlásil v oblasti stav nouze a uvolnil státní finance na pomoc postiženému regionu. Zároveň zrušil svou plánovanou cestu do Moskvy a na večer svolal mimořádné zasedání vlády. Jde o nejhorší zemětřesení v Itálii za několik posledních let; počet mrtvých není stále konečný, protože v troskách budov mohou být další lidé.

Oběti jsou hlášeny kromě Aquily zejména z lokalit Castelnuovo, Poggio Picenze, Tormantarte, Fossa, Totani a Villa Sant΄Angelo. Epicentrum bylo asi 85 kilometrů severovýchodně od Říma. Italská metropole otřesy také pocítila, nezpůsobily zde ale žádné škody. Řím bývá přitom zřídka postižen seismickou aktivitou. Silnice do Říma je uzavřená a probíhají kontroly tunelů, které mohly být poškozeny.

V Aquile, kde žije na 60 tisíc obyvatel, byla mezi zřícenými a částečně zničenými objekty také jedna studentská kolej. V historickém centru města se zřítilo několik budov, nevydrželo ani několik moderních staveb na předměstí, ulice jsou zavalené sutí. Jak uvedla spolupracovnice ČT Vědunka Lunardi, z cizinců jsou mezi oběťmi také dvě ruské děti a rodina albánských imigrantů.

Tisíce lidí vyšly do ulic nebo se shromáždily na stadionech v obavách před dalšími otřesy. Zřítila se i kupole chrámu Anime Sante v historickém centru Aquily a škody utrpěla také místní katedrála. Úřady se snaží zjistit situaci i v dalších početných městečkách v této hornaté oblasti. V kraji Abruzzy se nachází řada pamětihodností, ale turistický ruch zde není zdaleka tak silný jako v jiných italských regionech, například v Toskánsku.

Agentura ANSA s odvoláním na italský seismologický ústav uvádí, že zemětřesení udeřilo o síle 5,8 stupně Richterovy škály krátce po 3:30. Podle Amerického ústavu pro geologický průzkum mělo zemětřesení sílu 6,3 stupně. Předcházelo mu několik nočních otřesů o síle až 4,6 stupně. Epicentrum bylo v hloubce asi pěti kilometrů pod Aquilou.

Zemětřesení o síle nad šest stupňů Richterovy škály mívá někdy vážné následky. V Itálii může být zvlášť nebezpečno v místech, kde je mnoho staletých budov v havarijním stavu, poznamenala agentura Reuters. Úřady se zatím snaží připravit na možnost, že by se dostavily další otřesy, ty ale podle seismologů zatím nehrozí. Podle šéfů civilní ochrany nebylo v silách současné vědy první otřesy předvídat.

Zahraničí nabízí Itálii pomoc

Mnohé země již Itálii nabídly svou pomoc, jeden z šéfů italské civilní ochrany Agostino Miozzo ji však prozatím odmítl. Pomoc okamžitě nabídly Evropská unie jako celek a také Izrael a Rusko. Řecko je připraveno, pokud o to Řím požádá, okamžitě vyslat letadlo s pomocí a záchranný tým. Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dnes svému protějšku Frankovi Frattinimu vyjádřil soustrast s úmrtím desítek italských občanů a s mnoha zraněnými při zemětřesení.

Itálie 1908: Nejhorší evropské zemětřesení

Jižní Itálii postihlo 28. prosince 1908 vůbec nejtragičtější zemětřesení v evropské historii. Jeho epicentrum se nacházelo v Messinské úžině, která odděluje kontinentální Itálii od Sicílie. Společně s následným tsunami si neštěstí vyžádalo podle některých údajů až 100 tisíc obětí, srovnalo se zemí druhé největšího sicilské město - přístav Messinu, zničilo blízké pevninské město Reggio di Calabria a zpustošilo i další oblasti.

Ředitel departementu civilní ochrany při italské vládě Guido Bertolaso přirovnal dnešní zemětřesení k otřesům z 26. září 1997, které zasáhlo středoitalskou Umbrii a vyžádalo si deset obětí na životě. Tehdy bylo poškozeno mnoho historických památek a kostelů, včetně proslulé baziliky v Assisi. Poslední ničivé zemětřesení zasáhlo centrální Itálii v regionu Molise 31. října 2002 a připravilo o život 28 lidí, z toho 27 dětí, které pohřbila v troskách škola. Dnešní zemětřesení je nejhorší od října 1980, kdy v okolí Neapole zahynulo 2735 osob. Epicentrum se tehdy nacházelo v Eboli.

Seizmolog tragédii předvídal, úřady mu nevěřily

K zemětřesení došlo v části Itálie, která se vyznačuje vysokou seismickou aktivitou. Leží uvnitř středomořského regionu, pro nějž jsou výrazné tektonické pohyby typické. Z tohoto pohledu nebylo zemětřesení žádným velkým překvapením, shodují se odborníci.

Italský seismolog Gioacchino Giuliani předvídal zemětřesení v Abruzzách již týdny dopředu, úřady mu však nevěřily a zakázaly mu varování šířit s tím, že jen vyvolává paniku. Giuliani zakládal své předpovědi na zvyšující se koncentraci výronů radioaktivního plynu radon z půdy v seismicky aktivních oblastech, kterou naměřil. V neděli, když měření naznačovalo bezprostřední hrozbu zemětřesení, pociťoval podle svých slov „naprostou bezmocnost“. „Nevěděl jsem, na koho se obrátit. Byl jsem vyšetřován za to, že jsem říkal, že brzo dojde k zemětřesení,“ řekl.