Obama: Včera Praha, dnes Ankara

Praha - Americký prezident Barack Obama se přesunul z Prahy do turecké Ankary. Zakončí zde svou první velkou zahraniční cestu v úřadu. Během ní stihl jednání ekonomických mocností v Londýně, schůzku Severoatlantické aliance ve Francii a konečně pražský summit Evropské unie. Ještě předtím, než do Turecka odletěl, podpořil jeho vstup do Evropské unie.

Vůbec poprvé přitom Barack Obama zavítal do země, kde převažuje muslimské obyvatelstvo. V Ankaře má dnes hlava USA jednat s vrcholnými tureckými politiky a přednést projev v parlamentu. Poté dojde k jeho přesunu do Istanbulu, kde ho v úterý čeká jednání s náboženskými činiteli a diskuse se studenty. V plánu má i návštěvu dvou mešit.

Turecko je určující spojenec

„Prezident potvrdí svůj názor, že Turecko je určující spojenec a tvoří významnou součást Evropy. Turecko chtěl navštívit, protože si myslí, že je třeba oživit dvoustranné vztahy, které se v posledních letech uvolnily. Bude jednat o pokroku demokratických reforem v Turecku a potvrdí americkou podporu turecké žádosti o vstup do Evropské unie,“ uvedl člen americké delegace.

Škody na americko-tureckých vztazích napáchala zejména americká invaze v Iráku, se kterou Turci nesouhlasili. Nelibě nesli turečtí muslimové i vlažný postoj Američanů k nedávnému izraelskému krvavému zásahu v palestinském pásmu Gazy. Ohledně vstupu Turecka do Evropské unie není sedmadvacítka jednotná. Obama, který podporuje turecké úsilí připojit se ke společenství, se rozchází s některými významnými spojenci, především s Francií.

Deset procent Američanů si myslí, že je Obama muslim

A jedna zajímavost: přes 10 procent Američanů se domnívá, že jejich prezident Barack Obama je muslim, a to i přesto, že je křesťan a jako takový veřejně přísahal v lednu při přebírání své funkce na bibli. Vyplynulo to z nejnovějšího průzkumu společnosti Pew Research Center.

  • Turecko autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/666/66583.jpg
  • Barack Obama autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/780/77917.jpg
Vydáno pod