Německé vojáky v Afghánistánu nečekaně navštívila kancléřka

Kunduz (Afghánistán) - Německé vojáky na severu Afghánistánu ráno nečekaně navštívila kancléřka Angela Merkelová. Jde o její druhou cestu do Afghánistánu od roku 2007, kvůli bezpečnosti byla do poslední chvíle utajovaná. Merkelová přicestovala v doprovodu ministra obrany Franze Josefa Junga na základnu v provincii Kunduz, kde je 700 německých vojáků, a poté pokračovala do Mazáre Šarífu.

Merkelová by se během své cesty po Afghánistánu neměla setkat s žádným tamním politikem. S prezidentem Hamídem Karzáím hovořila prý telefonicky již v neděli. Sdělila mu své výhrady k afghánskému zákonu, který podle kritiků legalizuje znásilňování vdaných žen jejich manžely v komunitě menšinových šíitů.

Pouhý den před příjezdem kancléřky došlo v bezprostředním okolí základny německých vojáků ke dvěma útokům na alianční jednotky. Podle informací agentury AP zaútočili neznámí ozbrojenci i dnes, když na základnu poté, co ji kancléřka opustila, vystřelili dvě rakety. Ty však svůj cíl minuly a nezpůsobily žádné škody.

Cesta Merkelové se uskutečnila jen několik dní po summitu NATO v Německu a Francii, na němž se aliance dohodla na nové strategii pro Afghánistán. Německo během příštích měsíců zvýší počet svých vojáků v zemi ze současných 3800 na 4400.

Vojenská mise v Afghánistánu je u mnoha německých voličů nepopulární, Merkelová se, i s ohledem na nadcházející volby, dlouho zdráhala počet vojáků zvýšit. Odmítá také posílat německé vojáky do jižních provincií, které jsou považovány za nebezpečnější, a opakovaně zdůrazňuje význam civilních rekonstrukčních projektů.