Zraněný Rasmussen se vyslovil pro dialog s muslimy

Istanbul - Turecko už podruhé krátce za sebou neblaze zasáhlo do života budoucího generálního tajemníka NATO Anderse Fogha Rasmussena. Nejdříve do poslední chvíle blokovalo jeho kandidaturu, teď bývalý dánský premiér v istanbulském hotelu spadl ze schodů a vykloubil si rameno. Do Turecka přijel na konferenci OSN o vztazích mezi civilizacemi. V předneseném projevu se vyslovil pro rozvoj dialogu s muslimským světem a obhajoval podporu dánskému časopisu, který v roce 2005 zveřejnil karikatury proroka Mohameda.

Právě karikatury byly hlavním důvodem, proč Turecko váhalo s podporou Rasmussena při jeho zvolení do čela NATO. Ankara dánskému politikovi vytýkala, že karikatury neodsoudil. Jejich zveřejnění vyvolalo protesty v muslimském světě a Turecko argumentovalo tím, že by Dánův postoj mohl poznamenat vztahy NATO s muslimskými státy. Ankaře se nelíbilo ani to, že Kodaň nezasahuje proti exilové televizi kurdských separatistů Roj TV, která vysílá z Dánska. Turecký odpor nakonec zlomilo přislíbení nového postu náměstka generálního tajemníka NATO pro styky s muslimskými zeměmi, který by měl obsadit Turek, a větší zastoupení tureckých generálů ve velení aliance.

Rasmussen: Mám úctu k islámu

„Myslím, že všechny formy cenzury jsou nepřátelé dialogu, vzájemného porozumění. Svoboda projevu je předběžnou podmínkou pro otevřený a jasný dialog,“ řekl dnes bývalý dánský premiér na konferenci o vztazích mezi civilizacemi. „Každý z nás musí mít možnost využívat svobody projevu. Tak zabráníme nenávisti mezi lidmi a rozdělení lidí. Mám úctu k islámu jako k jednomu z největších světových náboženství,“ dodal.

Dánský liberální politik hned po sobotním oznámení, že od srpna nahradí dosavadního generálního tajemníka Jaapa de Hoop Scheffera, slíbil, že jeho první cesta v úřadě povede právě do Turecka, a vyslovil se také pro úzkou spolupráci s Ankarou.

Karikatura proroka Mohameda
Zdroj: ČT24