Světový tisk o Obamově evropské cestě: Nový styl a bezjaderná utopie

Praha - Vize světa bez jaderných zbraní přednesená v Praze americkým prezidentem Barackem Obamou, osud protiraketového štítu ve střední Evropě a "obamománie" jsou hlavními náměty komentářů dnešního světového tisku. Deníky konstatují, že hlavním výsledkem Obamovy cesty do Evropy je důvěra, kterou si u Evropanů vydobyl svým novým stylem.

Titulkem Svět bez atomových zbraní - Obamův populární omyl nadepsal svůj komentář německý Die Welt. Americký prezident prý má pravdu, když poukazuje na nebezpečí nového jaderného horečného zbrojení, na druhou stranu je mylný a nebezpečný jeho požadavek světa bez jaderných zbraní, konstatuje list. Teoreticky by sice bylo možné zničit veškeré bojové hlavice na světě, ale znalost výroby jaderných zbraní se „sešrotovat“ nedá, upozorňuje list. „Tam, kde mizí odstrašení, roste ochota k ozbrojené akci s využitím tanků, bomb a dělostřelectva. Nebo dokonce biologických a chemických zbraní,“ shrnuje Die Welt. Der Tagesspiegel Obamovu vizi hodnotí kladněji, když píše, že proti ní nemůže nikdo vážně nic namítat, ale Obama musí teprve dokázat, že slova budou následovat také činy.

Süddeutsche Zeitung pod titulkem Nová skromnost amerického prezidenta píše, že Obama přináší domů to nejcennější, co supervelmoc naléhavě potřebuje: věrohodnost a důvěru. Podle listu z Obamových slov zaznívá nová skromnost, někdy dokonce i pokora. Obama tak skoncoval s přístupem George Bushe, aniž by tím Amerika přišla o svou vůdčí sílu, poznamenal deník. V souvislosti s generálním tajemníkem NATO list připomíná „nejapné vydírání“ tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. „Jemu šlo o mocenskou demonstraci staré školy. To se mu nezapomene, zejména v Evropě ne. Cestu do EU takhle Erdogan nenajde,“ poznamenal deník.

Polské deníky si všímají hlavně toho, že Spojené státy nerezignovaly na výstavbu protiraketového štítu. „Od chvíle, kdy Obama vešel do Bílého domu, byla většina komentátorů přesvědčena, že obětuje štít výměnou za dohodu s Ruskem, ale ukázalo se, že to tak není,“ napsal Dziennik. Konzervativní Rzeczpospolita zdůrazňuje, že v Praze se Obama odděleně sešel pouze s českými a polskými politiky. Polského prezidenta Lecha Kaczyńského a premiéra Donalda Tuska prý ujistil, že základna vznikne, pokud to bude nutné. Své závazky vůči Polsku údajně USA vyplní bez ohledu na to, zda štít nakonec ve střední Evropě bude, nebo ne. Washington loni přislíbil Varšavě umístění obranného systému Patriot, určeného proti raketám krátkého doletu. Liberální Gazeta Wyborcza první stranu věnovala tomu, že Obama vyzval k vytvoření světa bez jaderných zbraní. Dosáhnout toho chce politikou, k níž potřebuje Evropu i Rusko. Prezident, mezi jehož vlastnosti na rozdíl od předchůdců nepatří pýcha, má šanci být vyslyšen, napsal list. Naopak podle slovenských Hospodárkých novin bylo Obamovo poselství jednoznačné - žádný radar v Česku nebude, pokud Írán upustí od snah vybudovat jaderný arzenál. „Obama přijel, viděl a ohromil Evropu,“ píše maďarský list Népszava, podle něhož Praha Obamu přivítala jako skutečnou popstar.

Ruské noviny konstatují, že Obama vyzývá k odzbrojení, ale protiraketová obrana zůstává. Vremja novostěj upozorňují, že Obama ve snaze dosáhnout jaderného odzbrojení spoléhá na ruskou podporu. Ale podle generála Pavla Zolotarjova, zástupce ředitele Ústavu pro záležitosti USA a Kanady Ruské akademie věd, by pro Rusko bylo nevýhodné přistoupit na snížení počtu jaderných hlavic pod 1500 kusů bez omezení americké protiraketové obrany. Nězavisimaja gazeta soudí, že Obamova výzva k bezjadernému světu je sice nesplnitelná, ale cílem bylo především posílit americké diplomatické pozice ve snaze o zrušení íránského a severokorejského jaderného programu. Kommersant rovněž zaznamenal „obamománii“ v Praze, kterou přirovnal ke „gorbomanii“ před příjezdem Michaila Gorbačova před 22 lety, kdy Češi od tehdejšího sovětského vůdce očekávali příchod svobody, zbavení se vlády komunistů a sovětských vojsk.

Francouzské deníky Libération a Le Figaro se shodují, že zkouška severokorejské rakety je prvním zásadním testem pro Obamu. „Severní Korea a Írán jsou hlavními překážkami v cestě k novému světovému řádu, který načrtává Washington,“ píše Libération. Podle Le Figaro je snaha zbavit svět jaderných zbraní „samozřejmě utopií“, je to ale příležitost zesílit opatření proti šíření jaderných technologií a jednat s Ruskem o dalším snižování jaderných arzenálů. „Odpálení (rakety) ospravedlňuje také projekt protiraketového štítu (v Česku a Polsku), který Barack Obama zdědil a jehož umístění v Evropě předpokládá jen, pokud se hrozba zhmotní,“ dodává Le Figaro.