Znovuzvolený prezident Gašparovič: Maďarů si vážím

Bratislava - Maďarsko bylo hlavním sporným tématem slovenských prezidentských voleb. Diskuse se vedly mimo jiné i o podpoře znovuzvoleného prezidenta Ivana Gašparoviče Slovenskou národní stranou Jána Sloty, který je znám radikálními názory právě na menšiny na Slovensku. Podle Gašparoviče ale Slotovy výroky nesměřují na maďarskou menšinu, nýbrž na maďarské politiky. Gašparovič zároveň odmítl, že by Maďaři na Slovensku mohli získat autonomii nebo například dvojí občanství.

„Akce vyvolá reakci, tato reakce u Sloty je většinou na výroky maďarských politiků z SMK, ne na spolužití s občany,“ bránil Slotu Gašparovič. Slovenský prezident pak pokračoval: „Já si Maďarů velmi vážím, protože jsou naší součástí, mají svou kulturu, svůj jazyk, je to obohacení našeho života. Ale není dobré, když se mezi nimi nacházejí politici, kteří na Slovensku vyvolávají nepokoje a upozorňují na to, co je třeba z minulosti zrušit nebo obnovit. Historii bychom měli nechat v pozadí.“ Gašparovič poté odmítl, že by podpořil autonomii maďarské menšiny na jihu Slovenska, nebo že by prosazoval například dvojí občanství.

Ivan Gašparovič:

„Tisk vedl nerovnou kampaň.“

Interview ČT24

Gašparovič zároveň zkritizoval média, která podle něj vedla před volbami nerovnou kampaň. „Tisk jednoznačně postavil dva kandidáty proti sobě a hodnotil jednoho absolutně pozitivně a druhého postavil do pozice jako skoro neschopného vykonávat tento úřad,“ popisoval Gašparovič s tím, že prý tisk jednoznačně podpořil jeho soupeřku Radičovou.

Na Slovensku se v tisku před volbami objevily články o nejasnostech kolem pozemku u Bratislavy, který Gašparovič s manželkou koupil, a videozáznam, v němž se prezident označil „jakoby“ za člena Směru, ačkoliv na veřejnosti často zdůrazňoval svou nestranickost. Zároveň novináři probírali i Gašparovičovu politickou minulost.

Slovensku to s Českem klape

Nakonec ale i přesto volby dopadly ve prospěch Gašparoviče. Na Slovensku si prezidenta volí přímo občané. Po loňské volbě prezidenta v ČR se uvažuje o zavedení přímé volby i u nás. Gašparovič popsal výhody takového systému: „Můžu se opřít o důvěru občanů. Nemůže dojít k manipulaci při volbě, k jaké dochází v parlamentu mezi poslaneckými kluby a stranami.“

Slovenský prezident Ivan Gašparovič nyní končí svůj první mandát. Už 15. června by měl ale nastoupit do druhého volebního období. I v něm by podle Gašparoviče měly nadále trvat nadstandardní vztahy mezi ČR a Slovenskem: „Jsem velmi rád, že s Českou republikou nám to společensky, ekonomicky a politicky velmi klape.“