Slovenský premiér a prezident se hněvají na média

Bratislava - Den po prezidentských volbách na Slovensku napadl premiér Robert Fico média. Podle něj se snažila ovlivnit volbu hlavy státu a zvýhodňovala kandidátku Ivetu Radičovou. Fico prohlásil, že bude také prověřovat média kvůli ohrožení slovenské bezpečnosti. Toho se tisk měl dopustit, když poskytl prostor lídrovi maďarského extremistického hnutí 64 žup. A to i přesto, že bezpečnostní rada země informovala, že toto hnutí bude dělat nábory na Slovensku.

Podle premiéra Fica tak média porušila národní a státní zájmy země a pohrozil jim, že jestli budou v tomto pokračovat, bude se tím bezpečnostní rada také zabývat. „Jestli je to nebezpečné, bude to označené za nebezpečné. A je to nebezpečné, co tisk dělal v prezidentské kampani,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci slovenský premiér Robert Fico.

Média dnes v rozhovoru pro ČT24 zkritizoval i sám prezident Ivan Gašparovič. „Tisk jednoznačně postavil dva kandidáty proti sobě a hodnotil jednoho absolutně pozitivně a druhého postavil do pozice jako skoro neschopného vykonávat tento úřad,“ popisoval Gašparovič s tím, že prý tisk jednoznačně podpořil jeho soupeřku Radičovou.

Na Slovensku se v tisku před volbami objevily články o nejasnostech kolem pozemku u Bratislavy, který Gašparovič s manželkou koupil, a videozáznam, v němž se prezident označil „jakoby“ za člena Směru, ačkoliv na veřejnosti často zdůrazňoval svou nestranickost. Zároveň novináři probírali i Gašparovičovu politickou minulost.