Záchranáři prohledávají trosky, po zemětřesení v Itálii už 179 obětí

Řím - Už 179 mrtvých hlásí italské úřady po včerejším ničivém zemětřesení ve střední části země. Desítky tisíc lidí v kraji Abruzzo přenocovaly ve stanech, hotelech či autech a záchranáři celou noc prohledávali trosky spadlých domů. Oblast v okolí epicentra v noci postihly další otřesy. Jejich síla se pohybovala mezi 3,6 a 4,8 stupni Richterovy škály.

Přes 5 000 záchranářů pokračuje v prohledávání trosek zřícených budov ve městě L'Aquila a okolí. Mnoho lidí, kteří včerejší otřesy přežili, muselo přežít noc v rozvalinách. Záchranáři od pondělka vytáhli z trosek už 100 živých lidí. Celkem si ale neštěstí zatím vyžádalo 179 lidských životů. Jak budou pracovníci záchranných týmů pokračovat v odklízení trosek, počet obětí zřejmě ale ještě poroste. Úřady stále pohřešují 34 lidí.

Mezi mrtvými by měla být podle italské agentury ANSA i česká studentka. Tuto informaci ale české ministerstvo zahraničí dosud nepotvrdilo. Není proto jasné, zda Češka skutečně zahynula. Informace z Itálie byly navíc zmatené, italský premiér Silvio Berlusconi totiž nejdříve oznámil, že při zemětřesení přišel o život český student.

Italové údajně včera našli v troskách doklady české studentky, domnívali se proto, že je zřejmě mrtvá. Podle zpravodaje ČT Jakuba Nettla, který je na místě neštěstí, se ale včera nějaká česká studentka přihlásila úřadům. Zatím ale nejsou tyto informace potvrzené.

Asi 1500 lidí vyvázlo z neštěstí se zraněními, přes 50 tisíc osob přišlo o svůj domov, mnoho lidí je v šoku. Většina přeživších strávila noc v hotelech nebo přespávala v autech, úřady také vybudovaly na místě improvizovaný stanový tábor.

Záchranáři celou noc pokračovali v odklízení trosek, práci jim komplikoval déšt a nízké teploty. Za umělého osvětlení holýma rukama odstraňovali kameny a dřevěné klády. Prohlíželi i rozvaliny, které zbyly z univerzitní koleje, kde jsou zřejmě ještě pohřbeni nějací studenti.

V regionu působí i Červený kříž, který organizuje záchranné práce. Organizace vyzvala lékaře a sestry z celé Itálie, aby přijeli do Abruzza pomoci. Podle šéfa místního Červeného kříže je nejprve nutné vyprostit všechny živé lidi z trosek, poté je potřeba pomoci lidem, kteří zůstali po zemětřesení bez domova. „Sháníme nyní polní kuchyně, postele a další potřebné věci, abychom jim zajistili podmínky pro další dny,“ uvedl.

Vzhledem k hrozbě následných otřesů vyzval italský premiér Silvio Berlusconi lidi, aby nezůstávali v poškozených obydlích. Premiér vyhlásil v oblasti stav nouze a uvolnil státní peníze na pomoc postiženému regionu. Policie hlásí několik zatčených kvůli rabování, strážci proto přes noc raději některá místa hlídali.