Nejstarší žena světa oslavila 115. narozeniny

Los Angeles - Hudbou, dortem a blahopřejným dopisem od prezidenta Baracka Obamy oslavila v pondělí 115. narozeniny nejstarší žijící osoba na světě, Američanka Gertrude Bainesová. Její titul ovšem ohrožuje Kazaška Sachan Dosovová - pokud se potvrdí údaje poskytnuté kazašskými úřady, oslavila před několika dny 130. narozeniny.

Bainesová se stala oficiálně nejstarší osobou na planetě letos v lednu po smrti stopatnáctileté Portugalky Marie de Jesusové.

Bainesová žije v domě s pečovatelskou službou v Los Angeles a svou dlouhověkost připisuje své víře a cudnému životu. Loni v listopadu přitáhla pozornost světových sdělovacích prostředků jako nejstarší Afroameričanka, která hlasovala pro prvního amerického prezidenta tmavé pleti Baracka Obamu. V pondělí se při oslavě nechala slyšet, že by se ráda dožila roku 2012, aby mohla pro Obamu hlasovat znovu.

Narodila se v roce 1894 v Shellmanu v Georgii a její otec byl synem otroků. Přežila celou rodinu a její jediná dcera zemřela ještě jako batole na tyfus.

Vydáno pod