Satelitní snímek zachytil odpálenou severokorejskou raketu

Washington - Zatím nikdo neví, co se stalo s raketou, kterou o víkendu odpálila KLDR. Pchjongjang tvrdí, že raketa vynesla na oběžnou dráhu satelit. USA zase, že šlo o střelu dlouhého doletu, která se zřítila do moře. Osud vypálené rakety ale nyní přibližuje satelitní snímek, který v noci zveřejnila soukromá firma DigitalGlobe.

Americký Ústav pro vědu a mezinárodní bezpečnost (ISIS) dnes uvedl, že získal záběry ze satelitu DigitalGlobe pořízené v neděli v Severní Koreji. Obrázek ukazuje bílou čáru, což je zřejmě stopa za vypálenou raketou. Pchjongjang stále tvrdí, že raketa vynesla družici na oběžnou dráhu, zatímco USA a Jižní Korea již dříve uvedly, že podle jejich zjištění spadly všechny stupně rakety do oceánu.

Vypuštění rakety vyvolalo prudké reakce na mezinárodní scéně, západní mocnosti poukazují na to, že Severní Korea odpálením rakety porušila rezoluce OSN, USA hrozily sankcemi a trestem. Rada bezpečnosti OSN zatím žádný postoj k této události nezaujala. Proti přísnému potrestání Pchjongjangu se staví Čína a Rusko, tyto země vyzývají, aby se nedělaly ukvapené závěry. Peking především poukázal na zásadní rozdíl mezi vypuštěním satelitu a odpálením rakety.