Vědci řeší, jak na vysoký krevní tlak. Pomůžou nanopilulky

Praha - Vysoký krevní tlak má v současnosti zhruba třetina populace. Pouze třicet procent z nemocných o tom ví a léčí se. Tlak v cévách přitom den po dni ohrožuje cévy kolem důležitých orgánů. Jen v České republice je kvůli chronickému poškození cév kolem ledvin na dialýze zhruba 800 lidí.

„Dnes je to druhá nejčastější příčina selhání ledvin, hned po cukrovce, která s vysokým krevním tlakem a poškozením cév souvisí,“ tvrdí přednosta pražské Kliniky nefrologie Vladimír Tesař. Je to začarovaný kruh - nemocné ledviny produkují látky, které zvyšují krevní tlak, který zpětně způsobuje zúžení drobnějších cév kolem ledvin.

„Průtok k jednotlivým ledvinovým klubíčkům trpí. Ledviny jej neumějí zregulovat, klubíčka jsou přetížená, a tím dochází k jejich zániku. Záleží také na stádiu onemocnění. V pozdějším stádiu jsou ledviny zvráštěné, zmenšené a selhávají,“ vysvětluje Věra Čertíková-Chábová z Kliniky nefrologie 1. LF UK.


Souvislost mezi vysokým krevním tlakem a onemocněním ledvin se lékařům poprvé podařilo prokázat až koncem 19. století. Od 70. let minulého století se zúžené ledvinové tepny léčí stejně jako ucpané cévy kolem srdce. Zúžené místo se rozšíří pomocí balonku a zpevní tělískem připomínajícím malou pružinku.

Selhání ledvin v důsledku vysokého krevního tlaku hrozí zejména kuřákům a obézním lidem. „Pokud nastane nejhorší scénář, tedy náhlé ucpání tepny, má to stejný příznak jako infarkt,“ říká Čertíková-Chábová.


Ohledně budoucnosti léčby se v zahraničí mluví o nanopilulce, která by putovala na inkriminované místo a problém s ucpanou cévou vyřešila. Češi zase v experimentálních laboratořích provádějí výzkumy na potkanech, které by měly odhalit podrobnosti o tom, proč vysoký krevní tlak vzniká.

„Často děláme experimentální zúžení ledvinové tepny, aby se zjistilo, jakou mají ledviny rezervu a jak se v takovém případě chovají v kombinaci s vysokým krevním tlakem,“ připomíná Čertíková-Chábová. Testy na zvířatech mimo jiné pomůžou najít například léky, které budou mnohem účinnější, než medikamenty, které dostávají pacienti s vysokým krevním tlakem v současnosti.

  • Hemodialyzační přístroj autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/786/78539.jpg
  • Testy na zvířatech autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/786/78537.jpg