Irácký vrhač bot si nakonec odsedí jen rok

Bagdád - Na jeden rok zkrátil dnes irácký soud původní tříletý trest novináři, který loni v prosinci na tiskové konferenci hodil botami po tehdejším americkém prezidentovi Georgi Bushovi. Odvolací soud vzal v úvahu do té doby čistý trestní rejstřík Muntadara Zajdího i jeho dosavadní dobré chování a nízký věk. Trest nastoupil novinář letos v březnu, stále však trvá na své nevině. Dnešní rozhodnutí soudu uvítala především Zajdího rodina.

Zajdímu za útok na zahraniční hlavu státu hrozil podle iráckých zákonů až patnáctiletý trest. Původní tříletý trest kritizovala jeho rodina, advokát, který se odvolal, i Mezinárodní federace novinářů nebo Reportéři bez hranic. Ti jeho odsouzení označili za cynické v zemi, kde tolik vrahů novinářů nebylo vydáno spravedlnosti. Proti Zajdího zatčení protestoval i muslimský svět, kde si novinář získal nespočet příznivců.

Zajdí s výkřikem „to je polibek na rozloučenou, ty pse“ mrštil své boty po Bushovi, který 14. prosince naposledy navštívil Irák ještě jako prezident USA. Reportér televize Al-Bagdadíja tak prý chtěl vyjádřit nenávist proti americké okupaci a „člověku odpovědnému za zločiny spáchané v Iráku“.

Irácký novinář hází po americkém prezidentovi botu (zdroj: ČT24)
  • Muntadar Zajdí hází botu po Georgi Bushovi. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/590/58995.jpg
  • Muntadar Zajdí hází botou po Bushovi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/786/78589.jpg