Novinky od Microsoftu se stačí jen dotknout

Praha - Dotykové ovládání je novým trendem, který nejdříve zdomácněl u mobilních telefonů. Teď ho začínají využívat i počítačové firmy. Chtějí přilákat i lidi, pro které je ovládání počítače pomocí klávesnice a myši příliš složité. Počítače by mohly v budoucnu vypadat jako stolky s obrázky ovládané dotykem ruky. Tímto způsobem by se mohlo vyučovat i ve školách. První přístroj představila společnost Microsoft.

„Počítač je určen k tomu, aby s ním mohlo pracovat najednou několik lidí. Je položen jako stolek ve vodorovné poloze, takže lidé můžou sedět kolem dokola,“ představil novinku Štěpán Bechynský z divize vývoje společnosti Microsoft. Díky pěti kamerám pod deskou stolu je dotykové ovládání velmi přesné.

Dotykové ovládání rozšířila hlavně společnost Apple se svým iPhonem, který se během velmi krátké doby stal módní záležitostí. „iPhone vzhledem ke své popularitě a tak trochu kultovnímu nádechu ukázal i běžným uživatelům, že dotykového ovládání se není potřeba bát,“ říká IT odborník Jan Lodl.

Surface zatím i kvůli vysoké ceně využijí hlavně firmy ke svým prezentacím nebo třeba hotely v recepcích. „Dá se očekávat, že během následujících několika let, a ne mnoha, bude většina displejů v domácnosti vybavena i možností dotykového ovládání,“ dodal Lodl.