Vědci prý už brzy dokážou vymazat paměť

New York - Pokud chcete vymazat vzpomínky, brzy už možná budete mít možnost. Američtí vědci totiž našli způsob, jak ty negativní odstranit, a tím pacienty zbavit nejrůznějších psychických poruch či traumat. Objevili látku, která to umí. Nazvali ji ZIP a testy na potkanech její účinky beze zbytku potvrdily. Traumata z válečných konfliktů, katastrof nebo nepodařených vztahů by už propříště tak nemuselo lidi pronásledovat po zbytek života. Vědci z lékařského centra v Brooklynu tvrdí, že takové vzpomínky dokáží odstranit.

„Lidé chtěli po tisíce let zjistit, co se děje v našem mozku, když si například vzpomínáme na dětství. Teď o tom začínáme mít představu,“ říká neurolog Todd Sactor.

Nový lék zablokuje v mozku možnost vyvolávat vzpomínky. Speciálně vycvičení potkani, kteří se naučili, aby nevstupovali do nebezpečné části výběhu, se do ní po aplikaci léku opět bez obav vydali. „Jde skutečně o vymazání paměti, ověřovali jsme to několika způsoby a paměť se nevrací ani po vysazení léku,“ uvedl Sactor.

Lék nepůsobí na jednotlivé vzpomínky

Problém ale je, že podle lékařů by touto léčbou mohl pacient přijít i o schopnosti a vzpomínky, které mu nevadily a o které stojí, neboť lék neumí jednotlivé vzpomínky přesně zacílit. „Teď to funguje jako vyčištění počítačového disku, zatím nemáme možnost likvidovat jen určité vzpomínky, ale jen veškerou dlouhodobou paměť,“ upozornil americký neurolog ze SUNY Downstate Medical Center.

Vědci sice tvrdí, že lék by měl na lidech fungovat stejně jako na pokusných potkanech, přesto však musí medikament projít dalšími testy. Pokud se jeho vlastnosti skutečně potvrdí, znamenal by průlom v léčbě mnoha psychických onemocnění a fóbií.

Vydáno pod