Opozice volá přívržence z celého Moldavska na další protesty

Kišiněv/Bukurešť - Moldavská opozice vyzvala své přívržence, aby se ve středu sjeli do hlavního města Kišiněva a podpořili protesty proti údajnému zfalšování nedělních voleb. Již dnes se demonstrace konaly i v jiných moldavských městech než jen v metropoli a také v rumunské Bukurešti demonstrovali moldavští studenti na podporu požadavků opozice.

„Zítra vyrazí z našeho regionu deset autobusů s demonstranty do Kišiněva,“ řekl jeden z opozičních aktivistů z venkova. Pokud by podle něj policie zablokovala silnici, demonstranti jsou rozhodnuti dojít do metropole pěšky, dodal.

Podle opozičních zdrojů dnes demonstrovalo proti údajně zfalšovaným výsledkům voleb přes 7000 lidí v druhém největším městě země Balti, menší akce opozice uspořádala i v řadě menších měst.

Několik set Moldavanů, převážně studentů, dnes demonstrovalo na podporu opozice také v rumunském hlavním městě Bukurešti. Účastníci vyzývali k opětnému sjednocení obou zemí, které mezi válkami tvořily jeden celek. „Všichni jsme Rumuny. Přišli jsme sem vyjádřit svou solidaritu s demonstranty v Moldavsku,“ prohlásil jeden z organizátorů akce na Univerzitním náměstí v Bukurešti. „Věřím, že jednoho dne se Rumunsko a Moldavsko opět sjednotí,“ řekla Cristiana Craciunová, místopředsedkyně kulturní ligy za jednotu Rumunů ve světě.

Další demonstrace na podporu moldavské opozice se v Rumunsku konaly v Galatsi, Konstanci a Kluži. Rumunská vláda vydala pouze prohlášení, že podporuje stanovisko Evropské unie v Moldavsku vyzývající strany neuchylovat se k násilí a provokacím.

Na 10 000, podle opozice 15 000, převážně mladých Moldavanů dnes v Kišiněvu protestovalo proti údajnému zfalšování nedělních voleb, v nichž s převahou zvítězila vládnoucí komunistická strana. Demonstrace se zvrhla v násilnosti, při nichž dav vyplundroval část budovy parlamentu a část kanceláří prezidentského úřadu.

Bouřící se Moldavané
Zdroj: ČT24
Vydáno pod