V Kišiněvě zatím klid, policie zatkla dvě stovky lidí

Kišiněv - Moldavská policie znovu ovládla dolní patra budovy parlamentu a prezidentského úřadu, která v úterý obsadili a zdemolovali opoziční demonstranti; zadrženy byly dvě stovky lidí. Opoziční předák Vlad Filat dnes také oznámil, že volební komise odmítla přepočítání hlasů sporných parlamentních voleb, v nichž s převahou zvítězili vládnoucí komunisté a jejichž výsledky opozice označuje za zfalšované. Demonstrace proto budou pokračovat, zatím ale vládne v ulicích Kišiněva klid. Moldavský prezident dnes také obvinil sousední Rumunsko, že se na protestních akcích podílelo, a pohrozil použitím síly.

Na 10 000, podle opozice 15 000, převážně mladých Moldavanů v úterý v Kišiněvu požadovalo přepočítání hlasů nebo přímo vypsání nových voleb. Demonstrace se zvrhla v násilnosti, při nichž dav zdemoloval část budovy parlamentu a část kanceláří prezidentského úřadu. Několik set Moldavanů, převážně studentů, demonstrovalo také v Rumunsku. Vyzývali k opětnému sjednocení obou zemí, které mezi válkami tvořily jeden celek.

Policie v Moldavsku v noci rozehnala poslední hlouček demonstrantů na náměstí před parlamentem a zadržela 193 osob, z toho osm mladistvých. Všichni byli obviněni z rabování, výtržnictví a zločineckých útoků. Při úterních násilnostech byla asi stovka lidí zraněna, mezi nimi i policisté. Jedna žena zemřela v budově parlamentu, podle všeho se udusila kouřem.

Voronin obvinil Rumunsko a hrozí použitím síly

Moldavský prezident Vladimir Voronin v televizi ostře zaútočil na opoziční demonstranty a obvinil je z pokusu o státní převrat. Vyjádřil odhodlání bránit stát a jeho integritu všemi prostředky. Nepokoje odsoudil i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Svět včetně českého předsednictví EU na vývoj situace reagoval výzvami ke klidu a k pokojnému řešení problému. K používání nenásilných prostředků v Moldavsku vyzval i generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Voronin dnes označil rumunského velvyslance v Kišiněvě za nežádoucí osobu a obvinil Rumunsko ze zapojení do opozičních protestů. „Rumunsko je zapojeno do všeho, co se děje u nás,“ řekl Voronin na setkání se zástupci veřejnosti v sídle vlády. „Když jsem byl ministrem vnitra, jednal jsem tak, abychom se vyhnuli krveprolití v podobných situacích, které nastaly v letech 1989 a 1991,“ dodal a připustil, že v úterý už se rozhodoval, zda použít sílu. „Pokud se to bude opakovat, budou přijata příslušná opatření. Vláda má všechna práva je podniknout v souladu se zákonem,“ varoval.

Moldavští pohraničníci nedovolili od úterního rána zhruba 280 osobám, převážně Rumunům a Moldavanům, překročit hranice do Moldavska. Rumunské ministerstvo zahraničí vyjádřilo nad obstrukcemi znepokojení.



Komunisté potřebují hlasy opozice

Politická situace v Moldavsku je nepřehledná i po volbách zejména proto, že prezident Voronin musí do konce měsíce opustit funkci po vypršení druhého mandátu za sebou. Komunisté ale nemají přes volbami získanou většinu v 101členném parlamentu dost hlasů na to, aby si zvolili dalšího prezidenta ze svých řad. Potřebují k tomu získat podporu aspoň části opozičních poslanců.

Opozice večer dala najevo odhodlání pokračovat v protestech i dnes, vyzvala však své přívržence zříci se násilí. Do Kišiněva se dnes chystají přívrženci demonstrantů i opozice z venkova.

Vydáno pod