KLDR vyhrožuje Radě bezpečnosti

Pchjongjang/New York - Severní Korea zaujme "rázný postoj" vůči jakékoli rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která by kritizovala nedělní vypuštění balistické rakety. Oznámil to severokorejský velvyslanec při OSN Pak Tchok-hun. Podle něj by potom následovala další opatření, konkrétně je ale nespecifikoval. O potrestání KLDR debatuje Rada bezpečnosti od neděle, proti se staví Čína a Rusko, které mají právo veta.

„Ať už Rada bezpečnosti přijme jakékoli usnesení k této věci, budeme to považovat za porušení naší suverenity,“ řekl Pak Tchok-hun novinářům. „Pak bude na nás rozhodnout o další etapě. Potřebná a rázná opatření budou následovat,“ dodal.

Rada bezpečnosti již od neděle debatuje o tom, jak nejlépe odpovědět na start rakety, která údajně vynesla na oběžnou dráhu telekomunikační družici. Po té však na orbitě není stopa a západní mocnosti se obávají, že šlo jen o test zbrojního programu Pchjongjangu. Západní mocnosti poukazují na to, že Severní Korea odpálením rakety porušila rezoluce OSN, a požadují jasné odsouzení režimu.

Vysílání severokorejské televize
Zdroj: ČT24