Itálie se v noci znovu třásla, mrtvých už je 272

Řím - Záchranáři dál pokračují v prohledávání trosek po zemětřeseních ve střední Itálii. Země se otřásla i v noci, zahynuli další dva lidé. Následných otřesů v regionu Abruzzo už bylo více než 400. Počet obětí stoupl na 272, včetně 16 dětí. Ani toto číslo ale nemusí být definitivní. Jedenáct obětí dosud nebylo identifikováno, zranění utrpělo přes 1000 lidí, z toho téměř 180 bylo hospitalizováno. Stav stovky zraněných považují lékaři za velmi vážný až kritický. Bez přístřeší je 17 tisíc lidí, úřady pro ně nechaly postavit 31 stanových táborů.

Teplota v noci znovu poklesla jen na několik stupňů nad nulu. Přesto záchranáři celou noc pokračovali v pátrání v troskách budov po případných přeživších. Poslední osobou, která byla v úterý večer vyproštěna z trosek živá, je dvacetiletá dívka, která pod sutinami přežila 42 hodin. Od pondělí bylo vyproštěno 150 živých lidí.

Podle úřadů bude trvat až půl roku, než odklidí následky neštěstí. Vláda Silvia Berlusconiho už zasaženým oblastem slíbila rozsáhlou finanční pomoc. Přidali se i italští fotbalisté, kteří tržby z víkendových zápasů pošlou na pomoc lidem postiženým katastrofou.

Itálie dnes také oficiálně požádala o uvolnění peněz z fondů Evropské unie na rekonstrukci postižené oblasti. Řím má nyní deset týdnů na to, aby upřesnil výši škod.


V noci se znovu třásla země

Silvio Berlusconi:

„Lidem se daří dobře. Mají všechno, co potřebují. Je to jako víkendové táboření.“

Krátce před osmou hodinou večer zasáhl oblast kolem Aquily otřes o síle 5,3 Richterovy škály, před půlnocí byl zaznamenán další otřes o síle 3,8 stupně. V noci se třásla země i u města Crotone v Kalábrii na jihu země (3,2 stupně Richtera) a na severovýchodě v provincii Ravenna v kraji Emilia Romagna (2,5 stupně). Pondělní zemětřesení s epicentrem v Aquile mělo sílu 5,8 stupně Richtera a bylo nejničivější v Itálii za uplynulých 30 let.

Papež Benedikt XVI. dnes prohlásil, že se do postižených míst vydá hned, jak jen to bude možné. Mluvčí Vatikánu upřesnil, že to nebude ani tento, ani příští týden.

Státní pohřeb obětí bude podle agentury ANSA v pátek, kdy si křesťané připomínají umučení Ježíše Krista.