Slovensko má svůj Abú Ghrajb

Bratislava - Skandálu kvůli šikanování a mučení romských chlapců čelí v těchto dnech slovenská policie. Podle tamních médií nutilo devět policistů v Košicích šestici mladistvých Romů, aby se svlékali donaha, fackovali se a líbali. Vše si přitom strážci zákona nahrávali na mobily. Devět policistů dnes bylo postaveno mimo službu, sedm z nich by mělo opustit řady policie. Jsou vyšetřováni na svobodě, v případě prokázání viny jim hrozí osmileté vězení.

„Během zadržování na obvodním oddělení policie došlo ke zneužití pravomoci veřejného činitele tím, že policisté ponižovali lidskou důstojnost zadržených,“ uvedla policejní mluvčí Jana Demjanovičová. Na Úřad inspekční služby ministerstva vnitra bylo v noci na dnešek předvedeno 14 policistů, kteří byli ve službě v době šikanování Romů.

Personálně a disciplinárně budou potrestáni i nadřízení podezřelých policistů. Nejsilnější opoziční strana SDKÚ-DS v reakci na případ dnes vyzvala ministra vnitra Roberta Kaliňáka, aby odstoupil. Už v úterý po zveřejnění záběrů odchod z funkce odmítl policejní prezident Ján Packa.

„Policie má denně stovky zadržených osob, stovky případů, které řešíme ve prospěch občana. I toto začalo ve prospěch občana, ve prospěch ženy, kterou zbili. Jen to nemělo tak skončit, nesmí vzít právo do svých rukou,“ okomentoval to policejní prezident.

Proti takovému postupu policie se postavily organizace pro lidská práva. „Vypadá to tak, že je to u policie běžné. My také máme takové signály a vypadá to, že je to systémový nedostatek a že je opravdu třeba vyvodit odpovědnost na nejvyšších místech,“ říká Šarlota Pufflerová z nevládní organizace Občan a demokracie.

Metody košických policistů: Svlékání, fackování a pouštění psů

Romští chlapci ve věku od deseti do šestnácti let byli podezřelí, že okradli starší ženu. K šikanování zachyceném na videozáběrech zveřejněných na stránkách deníku Sme došlo 21. března. Není ale zatím jasné, kde přesně se vše odehrálo, nejspíš na košické policejní stanici. Případ oznámila deníku nejmenovaná osoba, jejíž synovec je prý policista a měl záběry ve svém mobilu.

Policisté v Košicích nutili chlapce, aby se fackovali a líbali, a vyhrožovali trestem tomu z nich, kdo bude svlečený jako poslední. Na jedné z dalších scén uniformovaní příslušníci drží psy, kteří na chlapce štěkají. V jednu chvíli je slyšet dětský pláč. Údajně existují i záběry, na nichž policisté pouštěli na děti psy bez košíku.

„Zasloužili jsme si to, ale ne tak úplně. Pouštěli na nás psy, ještě doteď mám jizvy,“ popsal útok jeden ze zadržených mladíků.

Slovenská média přirovnávají kauzu k neblaze proslulé irácké věznici Abú Ghrajb, kde američtí vojáci mučili v minulých letech irácké vězně.