Chávez: Světová moc přechází z USA do Číny a Íránu

Peking - Levicový venezuelský prezident Hugo Chávez dnes prohlásil, že jeho současná návštěva Pekingu je součástí vytváření "nového světového pořádku". Podle Cháveze Spojené státy ztrácejí svou dosavadní moc ve světě a ta se přesouvá do zemí, jako je Írán, Čína či Japonsko. Peking je pravidelnou zastávkou na Chávezových zahraničních cestách, při nichž propaguje svou ideu protiamerické světové jednoty.

Novou vládu amerického prezidenta Baracka Obamy častuje Chávez rozporuplnými komentáři. Minulý týden při své návštěvě Íránu prohlásil, že vidí jen malou naději na zlepšení vztahů mezi Washingtonem a Teheránem po nástupu Obamy do funkce. V úterý nicméně v Japonsku pochválil Obamův pražský projev a jeho vizi 21. století jako století míru.

Čínští komunističtí vůdci na Chávezovu plamennou politickou rétoriku reagují zpravidla zdrženlivě. Čínské státní podniky naopak chtějí Venezuelu využít jako východisko pro svůj vstup do Jižní Ameriky. Podle agentury AP se jedná především o důlní a ropné firmy, jež by si rády zabezpečily přístup k jihoamerickým nerostným zdrojům.

Hugo Chávez:

„Vytváříme nový, vyvážený svět, nový světový pořádek…Unipolární svět se zhroutil. Zhroutila se moc amerického impéria. Zato nové póly světové moci každým dnem sílí. Peking, Tokio, Teherán… Přesouvají se na východ a na jih.“

Chávez podle svých slov chce s čínskými vůdci projednat zvýšení vývozu venezuelské ropy do Číny z 380 000 barelů v loňském roce na milion barelů ročně do roku 2013 v rámci strategie Caracasu diverzifikovat svůj export ropy, jehož zhruba polovina v současné době míří do Spojených států.

Čína a Venezuela v souladu s touto strategií plánují vybudovat na čínském území čtyři tankery a tři rafinerie, které by upravovaly těžkou venezuelskou ropu s vysokým obsahem síry.