Češi pomáhají v Afghánistánu vyčistit přehradu Surchab

Lógar - Český rekonstrukční tým v Lógaru pomáhá místním Paštunům i v nebezpečných oblastech provincie. To je příklad i vodní nádrže Surchab, která je na úpatí hor okresu Mohammed Aga. Odbahnění této přehrady je zatím největším projektem českého rekonstrukčního týmu a vyjde v přepočtu na 17 milionů korun.

Největší zásobárnou vody v provincii Lógar je přehrada Surchab. Ta zavlažuje několik set hektarů polí a na její vodě je závislých přes 30 tisíc místních Paštunů. „Bez téhle vody by nemohla jejich políčka fungovat,“ říká Michal Navrátil, stavební expert českého rekonstrukčního týmu.

Místní vůdce Baidžan žije v nedaleké vesnici Mohammed Baba Aga. Přehradu Surchab postavili za života jeho dědečka Němci, bylo to po roce 1930. Skoro 80 let se o přehradu nikdo nestaral a nahromadila se v ní několikametrová vrstva bahna. Přehrada tak přestala plnit svůj jediný účel, nedokázala zadržovat jarní vodu. Vyčistit nádrž teď pomáhá český rekonstrukční tým.

„Sami bychom vyčistit přehradu od bahna nezvládli, bez české pomoci by se brzy zničila i její hráz,“ tvrdí Baidžan. A dodává: „Vodou z přehrady zavlažujeme naše pole celý rok, kdyby v Surchabu bylo vody málo, byla by to katastrofa pro celou naši komunitu. Kvůli nedostatku vody by vznikly ostré spory.“

Voda ze Surchabu ale určitě nezmizí, za české peníze a pod dohledem českých expertů se začaly nánosy bahna vyvážet a opravovat hráz. Zakázku dostala stavební firma přímo z Lógaru. „Vždycky spolupracujeme s místními společnostmi tak, aby práce, kterou tady zaplatíme, zůstala v Lógaru,“ říká Filip Moravec z PRT.

Vyvážení bahna má skončit během tří týdnů. To bude právě včas, protože během dubna v Afghánistánu nejvíc prší a voda v nádrži několikanásobně stoupne. „Musíme to stihnout, ještě před několika dny jsme sem kvůli počasí nemohli dostat některé těžké pracovní stroje. Teď už je tu máme všechny a pracujeme naplno,“ popisuje vedoucí stavby. Český rekonstrukční tým plánuje v Surchabu na vyvezených hromadách bahna vysázet 2500 stromů, ty mají zabránit opětovnému zanášení přehrady pískem.

  • Přehrada Surchab autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/789/78839.jpg
  • Obyvatel Afghánistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/789/78840.jpg
  • Přehrada Surchab autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/789/78837.jpg
  • Čeští vojáci v provincii Lógar autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/789/78842.jpg
Vydáno pod