V Rakousku mají síť supermarketů pro chudé

Vídeň - Lidem žijícím pod hranicí chudoby pomáhá v Rakousku 25 sociálních supermarketů. Zboží v nich stojí jen zlomek běžných cen. Prodává se zde zboží s těsně prošlou dobou trvanlivosti nebo se špatným obalem. Zájem je velký a zřejmě poroste, kvůli krizi totiž stoupá v Rakousku nezaměstnanost, v březnu meziročně vzrostla o třetinu.

Před jedním z vídeňských sociálních supermarketů stojí obrovská fronta. Někteří lidé byli na místě už v devět, tedy hodinu před začátkem prodeje. Pokud chce zákazník nakoupit třeba chleba, musí se postavit do řady. „Chleba je skoro vždycky hned pryč. Přišla jsem o půl desáté a stejně tu už byla spousta lidí,“ uvedla zákaznice.

Ve Vídni fungují čtyři takovéto prodejny. Obchodní řetězce a výrobci potravin do nich zdarma dodávají nezávadné, avšak neprodejné zboží. Jsou to většinou výrobky s těsně prošlou trvanlivostí nebo třeba chybně potištěným obalem. Chléb a pečivo jsou tady úplně zadarmo, ostatní zboží stojí zhruba třetinu až polovinu běžné ceny v obyčejném vídeňském supermarketu.

Nakupovat do určitého týdenního limitu tady smí jen ten, kdo má měsíční příjem pod zhruba 900 eur. „Nejžádanější je chléb a mléčné výrobky, také zmražené potraviny a zelenina. Hned pryč jsou prací prášky, ale ty míváme málokdy,“ popisuje mluvčí organizace Wiener Hilfswerk Martina Goetzová.

V Česku zatím podobné obchody neexistují, označené zboží těsně před prošlou lhůtou trvanlivosti si může koupit kdokoliv.„Toto zboží najdete ve velkých supermarketech a v řetězcích, ale jsou i menší specializované prodejny, které toto zboží prodávají,“ vysvětluje Jan Mišurec ze Sdružení na ochranu spotřebitele.