Hackeři pronikli do energetického systému USA

Washington - Počítačoví piráti údajně pronikli do energetického systému Spojených států. S odvoláním na zdroje z americké národní bezpečnosti to uvádí ekonomický list The Wall Street Journal. Podle nich hackeři mapují americký energetický systém a mohli by způsobit i jeho výpadek. Bezprostřední nebezpečí prý ale nehrozí. Jedná se především o špiony z Ruska a Číny, obě země to však odmítly. Prezident Barack Obama teď zvažuje, že rozšíří program na ochranu vládních sítí.

Jsou to programy, které hledají díry v systému. Podobně jako zloděj před loupeží zkouší, jestli majitel nechal dveře svého domu zamčené. Podle listu Wall Street Journal je tímhle domem celý energetický systém Spojených států. „Je to příprava bitevního pole na válku 21. století,“ míní počítačový analytik Paul Kurz.

Piráti v napadených počítačích údajně zanechali software, který mohou aktivovat a pokusit se americkou energetickou síť vyřadit z provozu. „Chtějí vědět, jak je systém řízený a kdo všechno je na něj napojený. Zvlášť se zajímají o to, jak fungují tak velké systémy, jako jsou energetické nebo finanční sítě,“ tvrdí Kurz.


Po zprávě amerického deníku se ihned objevily obavy, že by Spojeným státům mohl hrozit podobný výpadek elektřiny, jako v létě před šesti lety. Tehdy bylo bez proudu téměř dva dny asi 50 milionů lidí. Řada odborníků zabývajících se počítačovým pirátstvím ale nevěří, že by hackeři něco podobného dokázali. „Museli byste toho o dodávkách elektřiny vědět opravdu hodně. A v tuhle chvíli neexistuje žádný důkaz, že by někdo investoval takové množství úsilí, aby byl schopný přerušit dodávky proudu,“ vysvětluje bývalý hacker Kevin Poulsen.

Ve hře může být i průmyslový zájem

Obavy jsou podle českého bezpečnostního experta Tomáše Charváta do jisté míry oprávněné. „Jestli je někdo schopný mapovat jejich síť, tak je pravděpodobné, že se o ni někdo zajímá. Jestliže je schopný někdo síť mapovat, je pravděpodobné, že by s tou sítí mohl něco provést.“

Za útokem podle Charváta může stát kdokoli, ať už skupina hackerů „pro patnáct minut slávy“ nebo teroristická skupina. Tomáš Charvát rovněž naznačil, že by mohlo jít také o průmyslový zájem. „V tuto dobu prošlo americkým Kongresem schválení sedmnácti miliard na infrastrukturu počítačové bezpečnosti. Tato síť, která byla napadena, do tohoto rozpočtu spadá.“

Wall Street Journal s odvoláním na vládní bezpečnostní experty uvádí, že počítačoví špioni mapují energetickou síť především z Ruska a Číny. Obě země obvinění odmítly. Hrozbu útoku z kyberprostoru ale americká vláda nepodceňuje. Ještě Bushova administrativa prý měla prosadit 17 miliard dolarů na ochranu vládních sítí. Prezident Obama navíc zvažuje, že program ještě rozšíří.

Následky výpadku by mohly být závažné

„Minulý rok bylo v USA demonstrováno, co by se mohlo stát. Přitom se podařilo zničit turbínu, a pokud by se to stalo ve skutečnosti, tak jsou odhadované časy potřebné k nápravě škody přibližně šest až devět měsíců. Pokud by úspěšný hacker byl schopný ovlivnit chod elektrárny a odstavit turbínu, tak by náprava mohla trvat až tři čtvrtě roku,“ upozornil Tomáš Charvát.

Vydáno pod