Volební komise v Moldavsku povolila přepočítání hlasů

Kišiněv - Ústřední volební komise v Moldavsku vyhověla požadavku opozičních stran na přepočítání hlasů odevzdaných v nedělních parlamentních volbách. Oznámili to opoziční představitelé. Dosavadní volební výsledky, podle kterých ve volbách s převahou zvítězili komunisté, považuje opozice za zfalšované. V úterý kvůli tomu uspořádala v Kišiněvě demonstraci, která přerostla v násilí. Evropská unie už Moldavsko požádala, aby s Rumunskem obnovilo normální vztahy.

„Tři opoziční strany dostaly souhlas od ústřední volební komise s přezkoumáním volebních listin,“ uvedl mluvčí strany Naše Moldavsko. Opozice dostala na kontrolu seznamů 4 dny, během kterých chce prokázat, že volily i tzv. mrtvé duše.

Ústřední volební komise ve středu po sečtení všech hlasů oznámila, že komunisté získali ve 101členném parlamentu 60 křesel.

Mezinárodní organizace bojující za svobodu tisku kritizují Moldavsko za to, že odmítlo povolit vstup do země 18 rumunským novinářům, kteří chtějí zpravodajsky krýt nepokoje v Kišiněvě. Novináři byli v úterý zastaveni na rumunsko-moldavských hranicích. Reportéři bez hranic a Výbor na ochranu novinářů označily rozhodnutí moldavských úřadů za nesprávné.


Podle dnešní zprávy agentury Ria Novosti se moldavské úřady chystají vyhostit tři rumunské novináře, které obviňují z „činností neslučitelných se zákony země“.

Moldavský prezident Vladimír Voronin obvinil z podněcování násilí Rumunsko a zavedl se sousední zemí vízový režim. Bukurešť označila obvinění za provokaci a jednostranné zavedení víz za scestné.

Voronin rovněž pohrozil použitím síly pro případ, že protesty proti vítězství komunistů v parlamentních volbách budou pokračovat, a dal najevo odhodlání organizátory bouřlivých protivládních demonstrací v souladu se zákony tvrdě potrestat.

Evropská unie dnes vyzvala Moldavsko k obnovení normálních styků s Rumunskem. Evropská komise poté, co Rusko projevilo obavy, že demonstranti chtějí podkopat nezávislost státu, zdůraznila, že unie plně respektuje suverenitu Moldavska.

Následky nepokojů v Moldavsku
Zdroj: ČT24