Gruzíni žádají odstoupení prezidenta, policie zatýkala opozici

Tbilisi - Zhruba 50 tisíc Gruzínců požadovalo v metropoli Tbilisi demisi prezidenta Saakašviliho. Obviňují jej z vyprovokování loňské války s Ruskem, pronásledování opozice nebo nedostatečným opatřením proti chudobě. Opozice tvrdí, že Michail Saakašvili udělal příliš mnoho chyb na to, aby mohl zůstat u moci až do roku 2013, a slíbila v protestech pokračovat. Opozice zároveň varovala vládu před jejich násilným potlačením.

V poledních hodinách se před parlamentem sešlo asi 50 000 lidí a tisíce dalších proudily ulicemi směrem k náměstí. Opozice doufá, že se demonstrace zúčastní až 100 000 lidí, a hodlá pokračovat v protestech, dokud nebudou vypsány nové prezidentské volby. „Přišel jsem protestovat proti nesnesitelným životním podmínkám, porušování lidských práv a žádám demisi Saakašviliho. To je jediné řešení,“ uvedl pro agenturu AFP čtyřicetiletý advokát Kacha Antašavadze.

Saakašviliho nabídka příměří byla odmítnuta opozicí

V úterý vyzval Saakašvili opozici k jednání, ale jeho nabídka byla zamítnuta s tím, že jednat lze jedině o demisi. Nespokojenost s prezidentem Saakašvilim roste od loňské srpnové bleskové války s Ruskem o vládu nad Jižní Osetií. Gruzie ji prohrála a Moskva poté uznala nezávislost této republiky i dalšího proruského regionu Abcházie. Kritici Saakašvilimu také vytýkají pronásledování opozice, umlčování médií a to, že nic nedělá proti chudobě.

Sedmdesátiletá psycholožka Tira Guledaniová dokonce uvedla, že Saakašviliho je třeba léčit, protože se jedná o nemocného člověka: „Chceme normální vztahy s Ruskem, a ne válku. Žili jsme s Ruskem dobře, on všechno zničil.“

Spory panují i mezi opozicí 

Šance opozice dosáhnout odchodu prezidenta, který byl do druhého funkčního období zvolen v lednu 2008, ale výrazně snižuje skutečnost, že je opozice hluboce rozdělena.

Saakašviliho vynesla k moci v roce 2003 takzvaná revoluce růží. Podle březnového průzkumu podporuje demisi Saakašviliho jen 28 procent Gruzínů, zatímco 51 procent soudí, že země potřebuje „jednotu a trpělivost“.

Gruzínská opozice dnes uvedla, že policie přes noc zadržela desítky jejích aktivistů, kterým chce zabránit v účasti na demonstraci v Tbilisi. Podle Niny Burdžanadzeové, bývalé Saakašviliho spojenkyně, bylo ve městě Rustavi jihovýchodně od Tbilisi zadrženo kolem 60 aktivistů. Policie informaci popřela.

Několik členů opozice bylo zadrženo už v minulých týdnech a byli obviněni z držení zbraní a z přípravy ozbrojeného útoku.

20 let od surově potlačené protisovětské demonstrace v Tbilisi

Navíc právě dnes uplynulo dvacet let od protisovětské demonstrace v Tbilisi, která byla surově potlačena a při níž zahynulo dvacet lidí. Úřady vyloučily opakování stejného scénáře. „Nedojde k přímé konfrontaci mezi policií a demonstranty. Zaručujeme maximum tolerance,“ prohlásil ministr vnitra Vano Merabišvili před zahájením demonstrace. V Tbilisi jsou v pohotovosti všechny policejní jednotky, 3000 policistů je vyhrazeno pro demonstraci, uvedlo ministerstvo.

Patriarcha gruzínské pravoslavné církve Ilia II., který je jednou z nejrespektovanějších osob v Gruzii, vyzval „úřady, opozici a gruzínskou armádu, aby za žádných okolností nepoužívaly sílu“.