Důstojník Scotland Yardu vynesl tajné informace, stálo ho to místo

Londýn - Šéf protiteroristické jednotky britské policie Bob Quick dnes odstoupil poté, co kvůli jeho neopatrnosti musela být ve středu uspíšena protiteroristická operace. V severovýchodní Anglii při ní bylo zatčeno 12 mužů. Quick byl ve středu ráno vyfotografován s tajnými dokumenty při příchodu do sídla předsedy vlády Gordona Browna, se kterým měl rozhovor o sledování osob podezřelých z terorismu. V dokumentu, který měl Quick nezakrytý na ostatních spisech, se dalo přečíst, že zatčeno má být jedenáct lidí - deset Pákistánců studujících v Británii a jeden Brit. Text je dával do spojitosti s teroristickou sítí Al-Káida a s plány útoků v Británii.

Sdělovací prostředky večer snímek zveřejnily, ale rozmazaly na něm obsah dokumentu. Riziko, že se něco dostane ven a že podezřelí budou varováni, však přimělo policii muže zatknout. Na operaci, která kvůli spěchu proběhla netypicky za denního světla, se podílely stovky policistů.

Totožnost zatčených nebyla oznámena. Nejmladšímu je prý 15 a nejstaršímu 41 let. Jeden podezřelý byl kupříkladu zadržen na univerzitě v Liverpoolu, dva v obchodě v Clitheroe v hrabství Lancashire a další na dálnici v Manchesteru.

Quick už ve středu přiznal, že udělal chybu, a vyjádřil nad ní „hluboké politování“ šéfovi Scotland Yardu Paulu Stephensonovi. Dnes ze své funkce odstoupil a konzervativní londýnský starosta Boris Johnson, pod něhož Scotland Yard spadá, demisi přijal. Na Quickovo místo nastoupí Stephensonův náměstek John Yates.

Opoziční Konzervativní strana prohlásila, že jde o „chybu, jakou si nejvyšší důstojník protiteroristické policie prostě nemůže dovolit“.