Americkou armádu stále trápí velké množství sebevražd

Praha - Americká armáda se potýká se stále větším počtem sebevražd nebo pokusů o ně. Podle statistik každý den na speciální horkou linku ministerstva zdravotnictví zavolají tři vojáci s psychickými problémy. Řada veteránů, kteří prošli Afghánistánem nebo Irákem, se ale bojí vojenské psychology požádat o pomoc. Obávají se, že jim tento krok pokazí kariéru nebo budou považovaní za slabochy. Jen loni spáchalo sebevraždu 128 amerických vojáků, což byl nejvyšší počet za posledních 28 let. V Iráku dnes sebevražedný útočník zabil pět amerických vojáků.

Jedním z vojáků, který neunesl bojové zážitky, byl i 23letý seržant Carl McCoy. Ten v Iráku odsloužil dva turnusy a pokaždé se vrátil v pořádku domů. Po návratu jej ale začaly trápit psychické problémy, jeho manželství se hroutilo a propadl pití.

Voják se obrátil na psychologa, žádný však v tu chvíli neměl čas

Bylo mu jasné, že potřebuje pomoc, a obrátil se proto na armádního psychologa, se kterým se ale nakonec nesešel. Po jeho kontaktování si totiž vzal život v koupelně svého domu. „Řekli, že nemají nikoho, kdo by se na něj mohl podívat. To bylo den před tím, než spáchal sebevraždu,“ uvedla vdova po Carlu McCoyovi.

Také Maggie McCoyová si prošla iráckou misí a chtěla v armádě zůstat. Velitel ale odmítl, aby dál sloužila v jeho jednotce. Chtěl se vyhnout problémům, které by v ostrých akcích mohly vyvolat vzpomínky na mrtvého manžela. „Víme, že počet sebevražd za poslední 4 roky vzrostl. Asi bychom měli být aktivnější a s tímhle problémem víc bojovat,“ prohlásil zástupce náčelníka generálního štábu armády USA Pete Chiarelli.

Za loňský rok 128 sebevražd

Statistika za loňský rok hovoří jasně: 128 potvrzených sebevražd, dalších 15 případů vojáci jako sebevraždy vyšetřují. „Je to jako stigma. V rámci armády se vojáci bojí s problémy obrátit na někoho mimo své známé. Mají pocit, že by tak přestali být pravými vojáky,“ dodal Chiarelli. Za tři letošní měsíce se objevilo už 53 dalších případů sebevražd. Armádě se i přes speciální preventivní program nedaří stoupající křivku zastavit.

Jako řešení vytvořila americká armáda speciální preventivní program, který by měl pokusům o sebevraždy zabránit. Jeho součástí je i video, které už na základně výsadkářů ve Fort Campbellu viděli všichni vojáci. O jeho (ne)úspěšnosti ale vypovídají čísla, od začátku roku si zde vzalo život 10 z nich.

Američtí vojáci umírali v Iráku i dnes

V severoiráckém Mosulu dnes zabil sebevražedný útočník pět amerických vojáků a dva irácké policisty. Zraněno je 17 Iráčanů a jeden Američan. Atentátník měl výbušniny ukryté v nákladním autě, kterým se přiblížil k policejní hlídce. Od invaze v roce 2003 zahynulo v Iráku přes 4270 amerických vojáků a podle agentury Reuters přes 91 tisíc Iráčanů. Mosul je poslední baštou irácké al-Káidy.