Moldavský prezident vyzval k přepočítání výsledků voleb

Kišiněv - Moldavský prezident Vladimir Voronin dnes požádal ústavní soud, aby nařídil kompletní přepočítání hlasů odevzdaných v nedělních parlamentních volbách. Oficiální výsledky hlasování, podle nichž s převahou zvítězili komunisté v čele s Voroninem, zpochybňuje moldavská opozice. V úterý kvůli tomu uspořádala v Kišiněvě mohutnou demonstraci, která přerostla v násilí. Voronin řekl, že přepočítání hlasů pomůže obnovit stabilitu, klid a vzájemnou důvěru v Moldavsku.

Oznámení výsledků voleb, v nichž komunisté získali 60 křesel ve 101členném parlamentu, vedly k protestním akcím. Dramatických rozměrů nabyla demonstrace v úterý, kdy demonstranti vnikli do budovy parlamentu a úřadu prezidenta a částečně je zdemolovali. Některá patra parlamentu i vypálili.

Na dnes opozice plánovala další demonstraci. Před sídlem vlády se ale sešlo jen několik desítek lidí. Před dalšími protivládními protesty dnes důrazně varovala moldavská premiérka Zinaida Greceaniiová. Upozornila, že policie použije všech prostředků, včetně zbraní, aby se s protivládními akcemi vypořádala. „Policie použije všech prostředků na ochranu moldavského ústavního pořádku, včetně zbraní. Pokud k tomu přistoupíme, bude těžké vyhnout se obětem,“ uvedla Greceaniiové v místní televizi.