Staronovým prezidentem Alžírska Buteflika

Alžír - Svůj post v alžírských prezidentských volbách obhájil Abdal Azíz Buteflika, který se stal s 90,24 procenty hlasů již potřetí čelním představitelem Alžírska. Žádný z pěti protikandidátů nezískal více než pět procent hlasů. Výsledky čtvrtečních voleb dnes zveřejnil alžírský ministr vnitra s tím, že během nich došlo k šesti pokusům o teroristický útok, při kterých zemřel jeden policista.

Buteflika se zúčastnil již třetích voleb v řadě díky tomu, že alžírský parlament v prosinci zrušil v ústavě zakotvené omezení, které povoluje prezidentovi jen dva mandáty. Největší opoziční strany výběr hlavy státu označily za zmanipulovaný a předem rozhodnutý. Opoziční Fronta socialistických sil (FFS) a Sdružení pro kulturu a demokracii (RCD) proto vyzvaly k bojkotu voleb.

Výzvy opozice k bojkotu voleb veřejnost bojkotovala 

Podle informací volební komise se zdá, že většina Alžířanů výzvy k bojkotu neuposlechla. Oficiální volební účast se prý vyšplhala na 74,11 procenta, což je nový rekord. Mandát má Buteflika do roku 2014. Dvaasedmdesátiletý veterán alžírské války za nezávislost slíbil, že bude pokračovat v politice národního usmíření a obnovy. Ta podle jeho příznivců Alžírsko, velkého producenta ropy a zemního plynu, nasměrovala ke stabilitě po občanské válce v devadesátých letech, ve které zemřelo na 150 000 lidí.

Přesto není ani dnes země zcela prosta násilí a skupinky rebelů napojených na al-Káidu stále pokračují v povstání a v bojích nízké intenzity. I prezidentské volby poznamenaly násilné incidenty, když v oblasti Búmirdís východně od Alžíru výbuch nedaleko hlasovací místnosti zranil dva policisty. Jestli se jednalo o jeden ze šesti teroristických útoků, o kterých dnes hovořil alžírský ministr vnitra, není jasné. Žádné podrobnosti o útocích totiž nesdělil.

Vydáno pod