Prezidentská hladovka za nový volební zákon v Bolívii

La Paz - Bolivijský parlament dnes schválil zákon o prozatímním volebním systému, kvůli němuž prezident Evo Morales ve čtvrtek zahájil hladovku. Novela, která posiluje práva domorodých obyvatel, ale musí ještě projít v senátu, kde má ale většinu opozice. Zákon by umožnil stoupencům prezidenta Moralese získat více parlamentních křesel a zajistit mu zvolení na další období. Šedesátidenní lhůta pro schválení prozatímního volebního zákona vypršela právě ve čtvrtek. Nyní má Moralesovo Hnutí za socialismus (MAS) většinu v poslanecké sněmovně, ale v senátu má těsnou většinu pravicové opoziční hnutí Podemos. Právě senát blokoval schválení volebního zákona, který v lednovém referendu o nové ústavě doporučili bolivijští voliči.

„Je vyloučeno, abych hladovku ukončil. Nejdřív opozice musí vyhovět vůli lidu,“ prohlásil dnes Morales. Členové parlamentu se ještě musí dohodnout na několika podrobnostech týkajících se nového ustanovení. Jde o aktualizaci voličských registrů a spory o volební právo Bolivijců žijících v zahraničí i počet křesel, která by měla v budoucím parlamentu připadnout místním etnickým menšinám. Na základě zákona by se všeobecné volby konaly letos 6. prosince a regionální v dubnu následujícího roku. Jejich součástí má být také volba prezidenta, v níž se Morales bude ucházet o další mandát.

Podle Moralese se vůdci opozice snažili zákon zablokovat a ve čtvrtek před jeho schválením oznámil, že zahajuje hladovku, „aby bránil hlas lidu“. Vzápětí čtrnáct předáků různých odborářských skupin a společenských uskupení prohlásilo, že se k prezidentově hladovému protestu rovněž připojují.

Bolivijský prezident Evo Morales drží hladovku za schválení volebního zákona
Zdroj: AP/ČTK