Bývalý nacista Demjanjuk neuspěl u odvolacího soudu

Washington - Bývalý nacista John Demjanjuk bude asi brzy vydán ze Spojených států do Německa, které ho chce soudit za jeho údajné zločiny za druhé světové války. Devětaosmdesátiletý bývalý dozorce vyhlazovacího tábora Sobibor dnes neuspěl u odvolacího soudu. Podle jeho syna se ale může znovu odvolat a okamžitě to udělá.

Demjanjuk se má v Německu zodpovídat z toho, že se údajně od března do konce září 1943 v Sobiboru na území dnešního Polska spolupodílel jako dozorce na smrti nejméně 29 tisíc Židů. Imigrační soud se začátkem měsíce vyjádřil pro jeho deportaci, ale obviněný se odvolal. Odmítá vinu a tvrdí, že je nemocný a nutit ho cestovat se rovná mučení.

Po dnešním rozsudku je pravděpodobné, že Demjanjuk bude brzy vydán německé justici. Mluvčí přistěhovalecké správy Spojených států Pat Reillyová však neupřesnila, kdy by se tak mělo přesně stát. 

Automechanik v důchodu Demjanjuk se narodil na Ukrajině a dostal křestní jméno Ivan. Po druhé světové válce se odstěhoval do USA a získal americké občanství. V roce 2002 mu ho ale tamní úřady odebraly. Nebyl deportován, protože ho žádná země nechtěla přijmout. V USA žije bez státní příslušnosti v Clevelandu.

Podle německého centrálního úřadu pro objasňování nacistických zločinů, který ho chce postavit před soud, je dost důkazů o tom, že Demjanjuk jako dozorce s přezdívkou Ivan Hrozný osobně vodil v Sobiboru Židy do plynových komor. V roce 1988 byl za podíl na masovém vyvražďování Židů v Jeruzalémě odsouzen k smrti, trest mu byl ale později zrušen.

Vydáno pod