V gruzínské metropoli se znovu scházejí tisíce demonstrantů

Tbilisi - Tisíce stoupenců gruzínské opozice dnes podle očekávání znovu zaplaví ulice gruzínské metropole Tbilisi, kde budou již třetí den demonstrovat za demisi prezidenta Michaila Saakašviliho. Ten podle opozice nemá právo po loňské prohrané válce s Ruskem vést dále zemi. Desítky demonstrantů dál blokují hlavní třídu metropole vedoucí k parlamentu, kde začínají další manifestace.

V pátek se na demonstraci na výzvu opozice sešlo na 25 000 lidí. Opozice rovněž vyzvala ke kampani občanské neposlušnosti. Tím chce na prezidenta Saakašviliho vyvinout tlak a přimět ho k podání demise. 

Nespokojenost s gruzínským prezidentem narůstá od krátké války s Ruskem z loňského srpna, která skončila tím, že Moskva uznala nezávislost dvou gruzínských separatistických regionů Abcházie a Jižní Osetie. 

Prezidentovi odpůrci Saakašviliho obviňují také z toho, že pronásleduje své odpůrce, umlčuje média, uzurpuje si moc a nesplnil reformy, které slíbil v roce 2003 při takzvané revoluci růží, jež ho vynesla k moci. Podle kritiků udělal za své vlády příliš mnoho chyb na to, aby mohl zůstat u moci až do konce mandátu v roce 2013.

Vydáno pod