Za násilnostmi stojí komunisté, tvrdí moldavská opozice

Kišiněv - Za tím, že úterní protesty proti výsledkům moldavských parlamentních voleb přerostly v násilnosti, při kterých byly poškozeny dvě vládní budovy, stojí vládnoucí komunistická strana. V rozhovoru pro Českou televizi to řekl vůdce moldavské opozice Vlad Filat. Ústavní soud odložil na neděli rozhodnutí o přepočítání hlasů, kterým chtěl prezident Vladimir Voronin uklidnit situaci. Opozice proto svolala novou demonstraci.

Úterní bouřlivé demonstrace, při nichž byla zdemolována budova parlamentu a úřad prezidenta, označil Filat za provokaci komunistů, kteří tak chtěli odpoutat pozornost od protestů opozice proti volebním výsledkům. Ty přiřkly drtivé vítězství právě komunistům. Voronin v pátek příslibil přepočítání hlasů z nedělních voleb a požádal ústavní soud o příslušné usnesení, ten dnes ale rozhodnutí odložil na neděli. Opozice proto svolala na neděli 10:00 SELČ novou demonstraci.

Vlad Filat, vůdce moldavské opozice:

„Spontánní reakce obyvatelstva, která vypukla v pondělí a úterý a nakonec přerostla v násilí, byla čistou provokací, provokací, kterou zorganizovali komunisté. Právě provokace odvrátila pozornost jinam. Nikdo teď nemluví o tom, že volby byly zmanipulovány, ale o tom, že byly poničeny dvě budovy. Zdemolovali je vandalové, trestanci, kteří byli schválně nasazeni do prvních řad, kde stáli pokojně protestující studenti a normální lidé.“

Komunistická vláda země v čele s Voroninem označuje za hlavního iniciátora protestů Rumunsko. Se sousední zemí už dokonce zavedla vízový režim. Bukurešť označila obvinění za provokaci a jednostranné zavedení víz za scestné.

Zatýká se na ulicích i univerzitách

Podle zahraničních pozorovatelů se situace v Moldavsku zostřuje. Organizace Amnesty International upozornila, že moldavská policie údajně bije protivládní demonstranty a neoprávněně je zadržuje.

Podle předsedy moldavské pobočky AI Evhenie Golosceapova provádějí zatýkání muži v civilu nejen na ulicích, ale i v autobusech městské dopravy, a dokonce i v univerzitních posluchárnách. Podle něj bylo takto odvedeno osm studentů z učebny zemědělské univerzity za účast v protestech a odvezeno ve dvou vozech. Oficiální seznamy zadržených neobsahují údajně všechna jména.

Policie prý bije novináře

Mezinárodní organizace Reportéři bez hranic si zase stěžovala, že moldavská policie napadá a bije novináře, kteří sledují protivládní demonstrace v ulicích: „Situace v Kišiněvě se znepokojivě zhoršila. Policie používá násilí a mnoho novinářů zatkla.“ Evropská komise dnes vyzvala k vyvarování se použití síly a provokační rétoriky v Moldavsku a k zachovávání základních svobod, k nimž patří i právo na pokojný protest.

Podle volebních výsledků komunisté získali 60 křesel ve 101členném
parlamentu. Opozice je ale považuje za neplatné, protože podle ní nebyl dodržen volební zákon, na některých místech údajně lidé vhazovali do uren více hlasovacích lístků. Podle opozice tak „hlasovali“ i lidé, kteří jsou už 15 let po smrti. Více než přepočítání hlasů proto opozice požaduje prověrku volebních seznamů. Mezinárodní pozorovatelé vážné pochybení při volbách neshledali.

Vladimir Voronin
Zdroj: ČT24