Bangkok zažil další bouřlivou demonstraci

Bangkok (Thajsko) - Po sobotních demonstracích v thajském letovisku Pattaya se davy odpůrců premiéra Apchisita Vedžadžívy přesunuly do Bangkoku s tím, že současná vláda musí neodkladně složit mandát. Situace se během dne vyostřila a armáda povolala do ulic obrněnou techniku. Vláda pohrozila i razantnějšími zákroky v případě, že nedojde k uklidnění situace. Zhruba 50 demonstrantů dopoledne proniklo do sídla ministerstva vnitra. Již dříve Vedžadžíva skrze státní televizi vyhlásil v hlavním městě a přilehlém okolí výjimečný stav. Dav sympatizující s Vedžadžívovým předchůdcem Šinavatrou požaduje odstoupení nynějšího premiéra a vypsání předčasných voleb.

Demonstrantů v červeném se v Bangkoku sešlo nejméně sto tisíc. Vláda zablokovala vysílání rádia, které sympatizuje s protestujícími. Vůdce protivládních demonstrantů Džakrapop Penkajr prohlásil, že jsou připraveni, pokud armáda použije sílu. „Lidé budou naše zbraně. Nebojíme se. Apchisit musí být okamžitě vyhnán.“ Premiér se pokusil horké hlavy zchladit rázným televizním vystoupením. „Proti každému, kdo poruší zákon, zakročíme se vší rozhodností,“ znělo z úst Vedžadžívy.

Jen pár minut po skončení projevu ho ale demonstranti usvědčili ze lži. Vzali útokem ministerstvo vnitra, odkud předseda vlády mluvil. Od přímého napadení premiérova vozidla je nezastavily ani varovné výstřely. 

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Premiér poté vyzval pořádkové jednotky, aby svou práci vykonávaly „s plným nasazením“. Opozice se však nechtěla vzdát. „Odmítáme vládu premiéra Vedžadžívy. Nemá žádnou zákonnou pravomoc vyhlašovat stav ohrožení. Proto tady zůstaneme,“ prohlásil v ulicích vůdce opoziční Fronty pro demokracii. 

Podle Tomia Okamury z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur je nyní v Thajsku asi 400 českých turistů. Žádný z nich prý není ohrožen. Dnešní prohlídky metropole údajně probíhaly bez problémů.

V zemi vládne boj žlutých s červenými 

Premiér Vedžadžíva si dobře uvědomuje vážnost situace. I on se totiž dostal do čela vlády skrze pouliční boje. Thajsko se již dva roky potýká s občanskou válkou dvou znepřátelených táborů - stoupenců a odpůrců bývalého populistického premiéra Thaksina Šinavatry, kterého připravil o premiérské křeslo vojenský puč. Zemi však dál vedli lidé označovaní za Šinavatrovy přívržence.

Před rokem demonstrace tzv. Hnutí žlutých košil přinutily vládu k předčasným volbám a vynesly do čela země Vedžadžívu. Nyní se opět probouzejí příznivci Šinavatry a v ulicích Bangkoku vládne červená barva. 

Sobotní protest Šinavatrových stoupenců zasadil nynějšímu premiérovi citelnou ránu, protože tamní plánovaný summit zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) měl po měsících nepokojů demonstrovat návrat Thajska do normální situace. Summit ale musel být zrušen, protože davy demonstrantů vtrhly do konferenční části hotelového komplexu, kde zabránily účastníkům vrcholné schůzky v jednání.