Boj o propuštění kapitána pokračuje, pirátům dochází palivo

Mogadišo (Somálsko) - U somálského pobřeží probíhá již čtvrtý den vyjednávání o propuštění amerického kapitána Richarda Phillipse, který se ve středu nechal somálskými piráty dobrovolně zajmout, aby tak ušetřil zbývající členy posádky lodi Maersk Alabama. Ta převážela humanitární pomoc na africkou pevninu. Phillips je stále držen jako rukojmí na záchranném člunu. Jednání o jeho svobodě údajně stále probíhá, avšak bez viditelného úspěchu. Americké vrtulníky dnes kroužily nad somálským městem Haradheere, u kterého mají piráti údajně své základny.

Člun s Phillipsem a několika hlídači se nachází asi 30 kilometrů od pobřeží a podle některých zdrojů jim pravděpodobně došlo palivo. „S vodou a jídlem by neměli mít problémy. Ty mohou mít s klaustrofobií, mořskou nemocí nebo vedrem. Myslím, že po několika dalších dnech piráti radši půjdou do vězení, než aby tam zůstali,“ uvažuje Rick Gurnon z Massachusettské námořní akademie. Podle včerejších zpráv měli zadržovatelé v plánu přemístit Phillipse z člunu na jiné plavidlo, k tomu však nedošlo.

Čtveřice somálských únosců je údajně ozbrojená pistolemi a kalašnikovy. Podle americké armády se k nim v sobotu pokusil proniknout průzkumný člun. Piráti ho ale zahnali výstřely do vzduchu. V oblasti jsou americké válečné lodě a snaží se únoscům zabránit, aby se dostali na pevninu. „Kdybych v oblasti velel americkým vojákům, nenechal bych nikoho, aby se ke člunu kapitána Phillipse přiblížil. A myslím, že přesně takové příkazy velitelé mají,“ dodává Gurnon.

Phillipsova loď je již v rukou Američanů

Loď Maersk Alabama i se zbývající posádkou se nyní nachází u keňské Mombasy. Američtí agenti FBI zde provádějí vyšetřování plavidla a prozatím nechávají posádku na jeho palubě. Únosy malých soukromých plavidel, ale i velkých nákladních a výletních lodí jsou v posledních letech v Adenském zálivu téměř na denním pořádku. Západní spojenci nasadili proti pirátům se souhlasem Somálska a OSN vojenské loďstvo, ale útoky nepřestávají.

Somálští piráti varovali před jakýmkoli násilným pokusem osvobodit Richarda Phillipse. V takovém případě mohou kapitána podle dřívějších prohlášení dokonce zabít. Americký zajatec je pro ně však v tuto chvíli důležitý a s jeho pomocí se piráti drží se spojeneckými vojsky navzájem v šachu. Americké námořnictvo by podle obav pirátů mohlo sáhnout k podobnému přepadu jako francouzské komando, které v pátek z unesené jachty osvobodilo 3 rukojmí. Jeden z pasažérů při akci zahynul.