Írán chce vést o svém jaderném programu konstruktivní dialog

Teherán - Írán by v otázce svého jaderného programu přivítal konstruktivní dialog se světovými mocnostmi. Vysokému představiteli Evropské unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javieru Solanovi to zatelefonoval hlavní íránský vyjednavač Saíd Džalílí. Reagoval tak na nabídku jednání, kterou minulý týden vyslovily za mezinárodní společenství Spojené státy. USA spolu s Německem, Francií, Velkou Británií, Ruskem a Čínou ve středu oznámily, že Írán pozvou k přímému setkání, na němž se bude jednat o jeho jaderném programu.

Jaderné mocnosti uvítaly náznak vstřícnosti Spojených států vůči Íránu z konce března, kdy prezident Barack Obama nabídl Teheránu nový začátek v diplomatických vztazích a vyjádřil přání připojit se ke každému budoucímu setkání se zástupci Íránu. Západ podezírá Írán, že chce pod pláštíkem civilního programu vyvíjet nukleární zbraně. To ale Teherán popírá.

V neděli několik vysokých íránských představitelů, včetně předsedy parlamentu Alího Larídžáního, uvedlo, že velmoci musejí akceptovat Írán jako mocnost s civilním jaderným programem.

Ve čtvrtek pak prezident Ahmadínežád v Isfahánu otevřel první íránskou továrnu na výrobu jaderného paliva. V projevu řekl, že Teherán bude ochoten jednat se Západem o svém nukleárním programu, pokud budou tyto rozhovory založeny na respektu vůči jaderným právům Íránu a na principu rovnosti a spravedlnosti. USA však zareagovaly na Ahmadínežádem deklarovanou otevřenost vůči jednáním se Západem obezřetně.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) již šest let vyšetřuje, zda je íránský jaderný program skutečně civilního charakteru, ale dosud to není schopna jednoznačně potvrdit.

Mahmúd Ahmadínežád
Zdroj: ČT24