Další zemětřesení postihlo Itálii

Aquila - Nedlouho po nešťastné události v oblasti Abruzzo je Itálie opět v pohotovosti. Další zemětřesení totiž postihlo v pondělí před půlnocí oblast střední Itálie a bylo zaznamenáno i v Římě. Podle zpravodajské televize RaiNews 24 dosáhl otřes síly 4,8 stupně Richterovy škály. O případných obětech nebo materiálních škodách se agentura AFP, která italskou televizi citovala, nezmiňuje.

Zemětřesení zaznamenané krátce před 23:30 SELČ bylo nejsilnějším otřesem za poslední dny po ničivém zemětřesení 6. dubna, kdy v oblasti Abruzzo v centrální Itálii zahynulo 294 lidí. Podle pondělní zprávy italského Státního ústavu pro geofyziku a vulkanologii (INGV) zažila Itálie od 6. dubna kolem 10 tisíc otřesů a to některé o síle vyšší než 2,5 stupně.

Boschi varuje před dalšími otřesy 

„Všechny otřesy byly zaregistrovány uvnitř seizmické zóny, která se aktivovala v centrální Itálii v oblasti Abruzzo,“ řekl ředitel INGV Enzo Boschi. Upozornil zároveň, že už 60 hodin sice nebyly registrovány žádné otřesy vyšší než tři stupně Richterovy škály, což ale nevylučuje, že už žádné další nebudou. „Naopak je pravděpodobné, že budou o trochu silnější,“ varoval Boschi v pondělí.

Státní pohřeb obětí zemětřesení se konal v pátek v Aquile za přítomnosti hlavních státních představitelů, mezi nimiž byl i prezident Giorgio Napolitano a předseda vlády Silvio Berlusconi.

Vydáno pod