Při sesuvu půdy a zřícení mostu v Peru zemřelo nejméně 20 lidí

Lima - Sesuv půdy způsobený vytrvalými dešti a zřícení mostu má za následek dvě desítky obětí v posledních dvou dnech v Peru. Visutý most se rozlomil a spadl do hluboké propasti v pondělí v provincii Ayacucho v době, kdy na něm bylo plno školáků a učitelů. Zahynulo nejméně šest studentů a dva učitelé, dalších asi 70 osob bylo zraněno, z toho 33 těžce. Most z dřevěných prken dlouhý 40 metrů se prostíral ve výšce až 98 metrů nad kaňonem ve městě Coracora v Andách, asi 370 kilometrů jihovýchodně od metropole Limy. Oznámily to agentury s odvoláním na místní záchranáře.

Oběťmi jsou především studenti 

„Utrpěli jsme těžkou nehodu. Visutý most vedoucí ke střední škole spadl, rozlomil se na dvě části, máme velký počet zraněných a mrtvých studentů,“ sdělil starosta města Waltra Antayhuy. Většina zraněných je podle něj ve věku od deseti do třinácti let, na mostě bylo ale v době nehody i několik učitelů.

„Potřebujeme helikoptéry, protože tady umírají děti,“ řekl obyvatel Alfonso Paredes z místní chabě vybavené nemocnice. Tamní doktoři doufají, že budou moci nechat přepravit zraněné do specializovaných traumacenter. „Jejich zranění jsou vážná,“ řekl prý nemocniční doktor Fernando Valencia.

Dalším neštěstím byl sesuv půdy 

Nejméně 13 vesničanů, včetně jednoho dítěte, zahynulo při sesuvu půdy na severu Peru. Masa bahna uvolněná vytrvalými dešti se v neděli ráno svezla na vesnici Retamas, ležící asi 500 kilometrů severně od Limy.

Záchranáři podle místních úřadů stále ještě pokračují v prohledávání zavalených obydlí. Jejich úsilí ale komplikuje vytrvalý déšť. Na záchranných pracích se podílejí i policisté, týmy civilní obrany zase poskytují pomoc obyvatelům, kteří museli být evakuováni ze svých domů.

Vydáno pod