Protesty proti gruzínskému prezidentovi pokračují už šestým dnem

Tbilisi - Už šestý den pokračují mohutné protesty proti gruzínskému prezidentovi Michailu Saakašvilimu. Demonstranti se v pondělí přemístili před prezidentský palác. Tam také vyrostlo stanové městečko. Protestující tak chtějí docílit odstoupení prezidenta. Toho kritizují za loňskou válku s Ruskem nebo za to, že nesplnil reformy, které slíbil při nástupu do funkce.

Gruzínská opozice pokračuje v kampani občanské neposlušnosti. Ve čtvrtek k ní vyzvala všechny občany. Z původních 60 tisíc lidí, kteří se přidali, jich v ulicích Tbilisi zbylo dvacet tisíc. I to je ale dost, aby dokázali blokovat hlavní tbiliskou třídu.

Blízko prezidentského paláce vyrostlo na protest stanové městečko. Teď je tam zhruba 30 stanů, předpokládá se ale, že jejich počet ještě vzroste. Opozice na dnešní odpoledne naplánovala další protestní akci. Kolem 15. hodiny místního času by měli demonstranti zablokovat hlavní ulice v centru města.

Opozice po Tbilisi také instaluje klece jako symbol „policejního státu“, v nějž se prý Gruzie během Saakašviliho vlády změnila. Do těchto klecí se pak chtějí demonstranti nechat na určitou dobu zavřít. Protestanti rovněž na dnešek připravili takzvanou kravatovou demonstraci. Lidé na této akci nabídnou Saakašvilimu kravaty, protože se v televizi objevily záběry, jak prezident žvýká svou červenou kravatu.

Ještě více si opozice slibuje od každodenních shromáždění v Tbilisi. „Budeme se shromažďovat v různých částech města, abychom od Saakašviliho dostali konkrétní odpovědi na naše otázky,“ řekl jeden z opozičních předáků Irakli Alasania. Cílem opozice je odstoupení prezidenta.

Prezidentovi spojenci tyto snahy ale odmítají. Temur Jakobašvili, gruzínský vicepremiér, uvedl: „Rezignace Saakašviliho nemá v Gruzii širokou podporu, chtějí ji jenom ti, kdo se účastní těchto shromáždění. Všechny nezávislé průzkumy ukazují, že to není hlavní zájem veřejnosti.“

Lídr opozice:

„Jsem si jist, že se k nám armáda přidá.“

Protesty vede Saakašviliho neúspěšný rival z loňských prezidentských voleb. Zatím byly poklidné, ale opozice chce přitvrdit. Její lídr Levan Gačečiladze prohlašuje: „Budeme se bránit, budeme bránit Gruzii a budeme bojovat až do konce. Jsem si jist, že se k nám vojáci přidají.“

Kritikové Saakašvilimu vyčítají řadu věcí. Nejen to, jak vedl krátkou letní válku s Ruskem, která vedla k odtržení Abcházie a Jižní Osetie. Viní ho i ze snah potlačovat své odpůrce, omezovat sdělovací prostředky a z toho, že zdaleka nesplnil reformy, které sliboval v roce 2003, kdy ho revoluce růží dostala do čela státu.