Maďarský parlament potvrdil nového premiéra

Budapešť - Maďarský parlament dnes potvrdil Gordona Bajnaiho jako nového premiéra. 41letý Bajnai získal podporu jak vládních socialistů, kteří ho do funkce v neděli oficiálně navrhli, tak i opozičních liberálů. Obě strany spolu mají v parlamentu většinu. Bajnaiho nyní čeká nelehký úkol, měl by totiž zemi vyvést z hluboké ekonomické i politické krize.

Poslední roky vládnutí odstupujícího premiéra Gyurcsánye přivedly zemi skoro ke státnímu bankrotu, jeho vláda vyvrcholila občanskými nepokoji. Maďarsko je mimořádně zadlužené, peníze mu musel poskytnout MMF, je proto třeba uskutečnit dalekosáhlé reformy. Předpokládá se snižování reálných mezd ve veřejném sektoru a škrty v důchodech, rodinných přídavcích a státních dotacích.

Nový premiér dnes navíc jmenoval členy svého kabinetu, který bude vládou expertů.

V Budapešti protestují tisíce lidí

Tisíce lidí se sešly poblíž budovy parlamentu, aby vyjádřily nespokojenost s plánem dosavadního premiéra Ference Gyurcsánye pomocí takzvaného
konstruktivního hlasování o důvěře vládě umožnit Gyurcsányovo odvolání a na jeho místo zvolit designovaného nástupce Gordona Bajnaie bez nutnosti konat předčasné volby. Uvedla to agentura APA.

Příznivci opozice se shromáždili na náměstí před parlamentem, jehož bezprostřední okolí brání policisté. Demonstranti vyzvali poslance, aby při hlasování Bajnaie nepodpořili. Vyzvali také prezidenta Lászla Sólyoma k vypsání nových parlamentních voleb. Přibližně 5000 demonstrantů skandovalo hesla jako „do vězení, do vězení“ a „pryč s vládou“.

Zástupci ultrapravicové organizace Maďarská garda vypustili na náměstí na znamení protestu 60 živých hus. Ke střetům s policisty však do této chvíle podle agentury APA nedošlo.