Demjanjukova deportace do Německa zastavena na poslední chvíli

Washington - Americký federální soud na poslední chvíli zastavil deportaci Johna Demjanjuka do Německa, kde být souzen z válečných zločinů, a propustil ho z vazby. Zároveň zastavil jeho vyhoštění a 89letý muž se vrátil domů na předměstí Clevelandu ve státě Ohio. Verdikt přišel krátce poté, co pracovníci americké imigrační služby zadrželi Demjanjuka v jeho domě. Je obviněný, že se za druhé světové války do konce září 1943 podílel na smrti 29 tisíc vězňů vyhlazovacího tábora Sobibor v nacisty okupovaném Polsku. Demjanjuk obvinění odmítá a tvrdí, že byl sám válečným zajatcem. V USA žil od roku 1952.

Agentura Reuters uvedla, že Demjanjuka vyvezli z domu v invalidním vozíku a po krátké lékařské prohlídce ho před zraky plačící manželky odvezli v dodávce.

Automechanik v důchodu Demjanjuk se narodil na Ukrajině a dostal křestní jméno Ivan. Po druhé světové válce se odstěhoval do USA a získal americké občanství. V roce 2002 mu ho ale tamní úřady odebraly. Nebyl deportován, protože ho žádná země nechtěla přijmout. V USA žije bez státní příslušnosti v Clevelandu.

Podle německého centrálního úřadu pro objasňování nacistických zločinů, který ho chce postavit před soud, je dost důkazů o tom, že Demjanjuk jako dozorce s přezdívkou Ivan Hrozný osobně vodil v Sobiboru Židy do plynových komor. V roce 1988 byl za podíl na masovém vyvražďování Židů v Jeruzalémě odsouzen k smrti, trest mu byl ale později zrušen.

„Jestliže americké úřady říkají, že tenhle člověk má u nás zůstat, pak by ho měli nechat na pokoji,“ říká jeden z Demjanjukových sousedů. Druhý však má opačný názor: „Z toho, co jsem četl, usuzuji, že by se měl zodpovídat z těch zvěrstev.“

Demjanjuk se brání, že jako voják Rudé armády padl do zajetí a proti Sovětům začal bojovat až v roce 1944. Že byl členem brutalitou proslulých dozorců vycvičených v táboře Trawniki, odmítá. Na svou obranu má velký argument: izraelský Nejvyšší soud ho před 16 lety zprostil trestu smrti. I přes svědectví někdejších vězňů žaloba neprokázala, že skutečně je dozorcem Ivanem Hrozným.

Přestože teď má německá prokuratura hromadu nových důkazů - s největší pravděpodobností už je Demjanjuk za svého života neuslyší.

  • Manželka Johna Demjanjuka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/801/80075.jpg
  • John Demjanjuk před soudem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/519/51861.jpg